Vârsta de pensionare nu va crește, dă asigurări ministrul Muncii. Într-o declarație pentru Realitatea PLUS, Marius Budăi a explicat că în acest moment prioritatea este majorarea pensiilor. În ceea ce privește recalcularea mult așteptată de seniori, acesta va mai dura cel puțin un an. 

„Cu toții ne dorim rezolvarea inechităților din sistem și asta implică și majorarea pensiilor mici, pentru că s-au creat inechități în funcție de data ieșirii la pensie.

Exclus așa ceva (ca vârsta de pensionare să crească – N.R.) cât timp eu voi fi ministru și am spus-o de la început că noi, PSD; nu trebuie să punem carul înaintea boilor și trebuie să ne ocupăm mai întâi de creșterea speranței de viață, în special a speranței de viață  sănătoasă și abia ulterior, peste ani de zile, să începem o discuție onestă cu cetățenii României.”

Digitalizarea dosarelor este în grafic, în ordinul de ministru e prevăzută și o prelungire a termenului

„Nu este un proces de recalculate, ci unul de preluare și informatizare, de preluare din dosarele informatice vechi a dosarelor care au fost lucrate în mare parte pe legea 19, mai ales, pentru că acolo s-a lucrat într-un program informatic vechi. În gândirea și construcția legii 127 trebuie să separăm stagiile de cotizare contributivă față de stagiile de contribuție asimilate /contribuție și atunci trebuie să preluăm manual în programul informatic, este o preluare de date, o evaluare a dosarelor, astfel încât să avem separate scorurile cu caracter permanent de cele care nu au avut caracter permanent. Procesul este în grafic, ordinul de ministru emis de predecesorul meu se referă la 2 date – 31 decembrie 2022, dar și o eventuală prelungire până în septembrie 2023. Noi ne dorim ca în termenul cel mai scurt să terminăm, astfel încât atunci când avem noua legea sau legea care este îmbunătățită să putem efectiv să o implementăm”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, în exclusivitate la Realitatea Plus.

Articolul precedentScandal URIAȘ. Peste 1 milion de români pot rămâne fără curent. Lider sindical: „Trebuie introdusă starea de urgență în sistemul energetic național”
Articolul următorPrețul energiei ar putea rămâne NESCHIMBAT la iarnă. Decizia, luată în Coaliție – SURSE