Angajații Complexului Energetic Oltenia amenință că opresc lucrul și fac apel la premierul Nicolae Ciucă. Sindicaliștii susțin că un milion de români ar putea rămâne fără curent electric, dacă unul dintre grupurile energetice ale Termocentralei Rovinari ar fi închis, iar acest pericol este iminent pentru că cea mai mare carieră de lignit din țară a fost închisă.

Cei de la Complexul Energetic Oltenia, care au în subordine cariera de la Roșia, au declarat recurs, dar magistraţii nu au considerat judecarea ca fiind una urgentă. Sindicatele sunt şi ele uimite de faptul că această activitate este stopată acum.

Prreședintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, a declarat pentru Realitatea Plus că România intră în criză și este nevoie de introducerea stării de urgență în sistemul național energetic.

„De acum peste un an de zile am declarat că ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia (CEO) va afecta întreaga țară, nu doar pe angajații complexului.

Dumitru Pârvulescu spune că profiturile înregistrate de companiile care activează pe piața de energie din România sunt atât de mari încât le depășesc pe cele înregistrate de cei care fac trafic de arme.

„Profitul din energie este mai mare ca la traficul de arme”

„Nu a fost nevoie de Ucraina ca să avem criză energetică în România”

Bogdan Hossu, liderul organizației sindicale „Cartel Alfa” consideră că, prin deciziile de subvenționare date de guvern s-a făcut un simplu transfer de bani care a îmbogățit companiile care activează pe piața de energie din România.

„Justiția e în vacanță, în această perioadă, și nu are priorități clare. Legat de măsura de compensare a facturilor, am făcut o plângere la DNA pentru că valida prețurile exorbitante, iar transferul de bani a îmbogățit. Iar asta s-a văzut în profiturile companiilor din energie, raportate pentru anul trecut, care s-au dublat, fiind rezultatul unei politici de suprataxare. Statul a câștigat cel mai mult din această suprataxare. A fost o chestie speculativă, nu a fost nevoie de Ucraina ca să avem criză energetică în România. Ce politică verde facem, dacă nu producem pe cărbune, dar importăm energie din țări care produc doar din cărbune”, a declarat Bogdan Hossu la Realitatea Plus

 

Articolul precedentRecesiune economică scade cotațiile la petrol. În România, carburanții înregistrează scăderi ușoare
Articolul următorVârsta de pensionare nu crește, dar recalcularea mai durează cel puțin un an – Marius Budăi