Fondurile specializate în cumpărarea datoriilor companiilor aflate în dificultate se pregătesc să îşi utilizeze rezervele de lichidităţi în Europa, mizând pe faptul că situația acestora se va agrava odată cu încetarea ajutoarelor de stat, potrivit Reuters.

Semnalul a fost dat săptămâna trecută, când un consorțiu de fonduri a investit în grupul Swissport 2 miliarde de euro, în schimbul preluării companiei. Potrivit specialiștilor consultați de Reuters, pe același model este posibil să urmeze un şir de mari restructurări în Europa, în această toamnă, pe măsură ce guvernele își vor diminua schemele de sprijin, iar pierderile cumulate din perioadele anterioare vor deveni imposibil de susținut.

Estimarea este că până la sfârșitul anului vor fi cel puțin câteva tranzacții de renume, de tip „distressed”, iar principalele ținte sunt companiile din sectoarele turismului, aviaţiei şi distribuţiei. În eșalonul doi al vulnerabilității sunt companiile de petrol şi gaze, cel mai renumit nume fiind al grupului britanic Premier Oil, care a anunțat recent o restructurare a datoriilor în valoare de 530 milioane dolari.

Retailerul olandez Hema și producătorul spaniol de hârtie Lecta Group sunt pe cale să aibă aceași soarta, fiind la un pas de a fi acaparate de fonduri de tip „distressed”, care strâng capitaluri consistente în perioadele de prosperitate cu scopul precis de a le folosi în perioadele de criză.

Potrivit unor estimări de specialitate, aceste fonduri au la dispoziție, la nivel mondial, circa 85 de miliarde de dolari, în condițiile în care odată cu declanșarea pandemiei și-au sporit eforturile de strângere de capital.

Articolul precedentMinistrul Muncii, BILANȚ la șase luni de criză coronavirus
Articolul următorSuciu (BNR): Instabilitatea politică nu poate avea decât efecte negative asupra cursului și economiei