Instabilitatea politică ar putea afecta sau relativa stabilitate pe care a avut-o leul în perioada de criză generată de pandemia Covid, față de alte monede din regiune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

„Nu au fost fluctuaţii mari. Cel puţin comparativ cu alte monede din regiune leul a fost extrem de consecvent în a evolua pe palierul acesta 4,82 – 4,84 în ciuda datelor care au venit legate de economie. Acest lucru are cel puţin două cauze. E evident că Banca Naţională are o rezervă valutară consistentă, ba chiar una care a atins un record în această perioadă, ceea ce descurajează orice speculaţie de curs. În acelaşi timp, faptul că a existat o politică de reducere a dobânzilor graduală nu a influenţat valoarea cursului, iar pentru că am dat o anumită încredere în evoluţia şi în controlul situaţiei economice, atât cât poate o bancă naţională cât şi un guvern să o facă în condiţiile acestea”, a afirmat Dan Suciu, la un post TV.

Oficialul BNR a precizat că, în acest moment, cele 2 elemnte de risc sunt incertitudinile legate de evoluția crizei economice, la nivel mondial, și a celor politice, la nivel național.

Un alt element asupra căruia există un grad de incertitudine este cel legat de starea reală a economiei și a posibilității de a se redresa, din momentul în care schemele de ajutor de stat se vor diminua. „Vom vedea la începutul anului (2012 – N.R.) care este situaţia legată de evoluţia şomajului şi a împrumuturilor care au fost amânate la platăpentru începutul anului viitor. Acestea sunt alte două elemente care rămân sub semnul întrebării”, a mai afirmat Suciu, citat de Agerpres.

Referindu-se la moţiunea de cenzură, oficialul BNR a precizat că nu procedura ăn sine, ci potențialele ei urmări introduc în ecuație noi factori de risc.

„Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi care sunt toţi paşii care urmează după o eventuală moţiune de cenzură care poate să creeze sau nu o anumită instabilitate politică. (…) În funcţie de asta vom vedea cum va reacţiona şi moneda naţională, dar să nu uităm intrăm într-o perioadă electorală şi evident perioadele electorale aduc o serie întreagă de necunoscute”, a mai afirmat Suciu.

Articolul precedentVânătorii de falimente sunt cu ochii pe Europa, urmează o toamnă fierbinte
Articolul următorÎncrederea în economia zonei Euro a crescut și în august, pentru a patra lună la rând