Valoarea Uber, mai mare decât cea a întregii piețe de capital românești

Compania Uber a raportat o creștere puternică a veniturilor și, totodată, pierderi mai mici decât estimările și a anunțat o ofertă de acțiuni pentru investitori noi sau existenți care ar evalua compania la 62 de miliarde de dolari.

Uber a declarat pentru CNBC că a înregistrat, pentru primul trimestru din acest an, venituri nete de 2,5 miliarde de dolari, în creștere cu 67% față de aceeași perioadă a anului trecut și o cifră a vânzărilor brute de 11,3 miliarde de dolari, adică o creștere de 55%.

Compania a dezvăluit, de asemenea, o nouă ofertă de acțiuni: Uber intenționează să vândă acțiuni între 400 milioane și 600 milioane de dolari, la un preț de 40 de dolari pe acțiune pentru investitorii existenți și/sau noi. Această ofertă, dacă va fi finalizată, va induce o valoare de aproximativ 62 de miliarde de dolari pentru Uber, adică o creștere semnificativă față de oferta făcută anul trecut de SoftBank, la doar 48 de miliarde de dolari.

La 62 de miliarde de dolari, adică aproximativ 53 de miliarde de euro, capitalizarea Uber este peste cea a întregii piețe de capital de la București. Conform site-ului Bursei de Valori, capitalizarea totală a pieței locale se situa la 36 de miliarde de euro, deci la 68% din cea a Uber.

Spritul antreprenorial nu are nici limite, nici granițe

În timp ce în Romania inițiativele de tip UBER sunt prinse în chingi birocratice și de interese de clan, ideile novatoare continuă să se manifeste și să iasă la suprafață în ciuda tuturor barierelor din cale.

Astfel, reprezentanții Uber au anunțat recent că un nou startup va începe construcția unui centru de tehnologii avansate în Paris, axat pe ambițiosul proiect Uber Elevate. Acest aspect este foarte interesant daca ținem cont de faptul că Parisul a fost una dintre principalele metropole europene în care apariția Uber a fost puternic contestată de prestatorii de sevicii clasice de taximetrie, în special din cauza acaparării rapide și puternice a unei cote importante de piață de către șoferii Uber.

Startup-ul va avea, pentru 5 ani, un buget de 20 de milioane de euro destinat dezvoltării de tehnologii ce țin de inteligența artificială și sisteme de control al traficului aerian, obligatorii în vederea  implementării unui serviciu de taxi aerian la scară largă.

Articolul precedentTelecomunicațiile au contribuit cu 1,8% la valoarea PIB din 2017
Articolul următorÎn România televiziunea dă dependență. Cine nu are televizor înseamnă că nu are curent electric

Comments are closed.