În România televiziunea dă dependență. Cine nu are televizor înseamnă că nu are curent electric

Numărul de abonați la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost a crescut anul trecut cu 3%, până la 7,45 milioane, potrivit datelor oficiale.

„Statisticile noastre arată că, la finalul lui 2017, existau 99,6 abonamente la servicii TV la fiecare 100 gospodării”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Cele mai utilizate rămân rețelele de cablu, care aveau 5 milioane de abonați şi îşi continuă creşterea, dar nu putem să nu remarcăm creșterea accelerată, cu 24%, a abonamentelor prin tehnologia IPTV”, a mai spus Grindeanu.

În anul 2017 s-a înregistrat o creştere cu aproape 3% a numărului de abonaţi la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost, până la 7,45 de milioane.

În mediul urban, rata de penetrare a fost în 2017 de 103,9 la 100 gospodării, în timp ce în rural era de 94,0 la 100 gospodării. În funcţie de numărul de abonaţi la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei de servicii TV avea o cotă de piaţă de 48%, principalul competitor 20%, următorul competitor 18%, ceilalți furnizori însumând 14%, se arată într-un comunicat al ANCOM.

Din numărul total de 7,45 de milioane de abonaţi, cei mai mulți – 5 milioane – sunt abonați prin reţele de cablu (+5% faţă de 2016), 2,3 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit – DTH (-4%), iar 120 mii sunt abonaţi prin IPTV.

În mediul urban, serviciile TV cu abonament sunt recepționate îndeosebi prin rețele de cablu (82% dintre abonați), urmate de recepția prin satelit – DTH (15%). În schimb, în mediul rural sunt utilizate mai mult rețele satelit de tip DTH (54%), iar cele de cablu sunt utilizate de 45% dintre abonaţi.

Cele 4,7 milioane abonamente în format digital reprezentau 63% din numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie TV. Deşi numărul lor este în scădere, abonamentele prin reţele satelit – DTH aveau o pondere de 49% în numărul total de abonamente în format digital, cele prin cablu digital 48%, iar abonamentele prin IPTV reprezentau 3%.

Piața de telecomunicații a atins valoarea de 15,6 miliarde lei anul trecut, în creștere cu 6% față de anul anterior, informează ANCOM.

Veniturile totale care au ajuns la 15,6 miliarde lei, reprezintă 1,8% din PIB-ul României demonstrează că piața de telecomunicații este una dintre cele mai dinamice din regiune.

Conform datelor raportate de către actorii de pe piaţa de telecomunicații din România, exprimate în euro, veniturile totale au însumat aproximativ 3,4 miliarde euro, în creştere anuală de 4%.

Articolul precedentValoarea Uber, mai mare decât cea a întregii piețe de capital românești
Articolul următor​Pro Infrastructura: Guvernul prezintă hărți făcute pe genunchi și autostrăzi imaginare

Comments are closed.