Uzina Dacia a produs șase milioane de automobile, în 50 de ani de activitate

Uzina Dacia din Mioveni, a împlinit, pe 20 august, 50 de ani de activitate, timp în care au fost produse aici peste șase milioane de automobile, din care mai mult de 3,5 milioane după lansarea modelului Logan, în 2004.

Denumită inţial Uzina de Autoturisme Piteşti (UAP), fabrica a fost înaugurată în 20 august 1968, iar primul autoturism ieşit de pe porţile uzinei purta numele Dacia 1100 şi era un vehicul produs după licenţa modelului Renault R8.

Un an mai târziu intra în fabricaţie Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii timp de aproape trei decenii. Acesta a fost fabricat în numeroase variante – berlină, break, pick-up şi derivat chiar într-o versiune sport cu două uşi.

Înfiinţată la sfârşitul anilor 60 în urma unui acord de colaborare între statul român şi firma Renault, Dacia a fost preluată în 1999 de către grupul francez.

De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste 6 milioane de automobile. În primul an de activitate  uzina a produs 2030 de vehicule, număr care se realizează în prezent în mai puţin de o zi şi jumătate.

Grupul Renault produce în România aproape 350.000 de autoturisme Dacia pe an. La acestea se adaugă peste  500 000 de motoare şi peste 500 000 de cutii de viteze, din care o parte importantă sunt exportate, prin intermediul Direcţiei Logistice Dacia şi a celui mai mare centru logistic al Alianţei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance International Logistic Network (AILN), potrivit ZF.

Peste 90% din automobilele fabricate în prezent la Mioveni sunt exportat în 44 de ţări, principalele pieţe fiind Franţa, Germania şi Italia.

Pe platforma industrială lucrează 14.000 de salariaţi. În plus, activitatea de inginerie se derulează în centrul de inginerie, Renault Technologie Roumanie, inclusiv la Centrul Tehnic Titu, inaugurat în anul 2009.

Gama Dacia, compusă în 1968 dintr-un singur model, cuprinde în prezent şapte modele, din care trei (Lodgy, Dokker şi Dokker Van) sunt produse, începând din 2012, în uzina Groupe Renault de la Tanger, în Maroc.

Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste 5 miliarde euro în 2017.

“În 1989, cu 30.000 de angajaţi, uzina producea aproximativ 300-350 de autoturisme pe zi. Producţia era de 70-72 de mii de maşini pe an, însă se raportau, conform directivelor de la acea vreme, producţii de peste 90.000 de bucăţi. În consecinţă, în anul următor eram obligaţi să lucrăm până la epuizare pentru a produce şi această diferenţă. În 2009, cu 14.000 de angajaţi, produceam 1.300-1.350 de autoturisme pe zi, ceea ce arată o productivitate de patru ori mai mare”, a explicat, pentru Business Standard, Constantin Stroe, vicepreşedintele uzinei Dacia.

Potrivit acestuia, jumătate din producţia anuală mergea pe piaţa internă şi jumătate la export. Comparativ, din 1990 până în 2003, uzinele Dacia au produs 1,01 milioane de maşini. Stroe spune că din cauza ofertei reduse, românii erau nevoiţi să aştepte uneori şi cinci ani înainte să poată achiziţiona un autoturism, chiar dacă plăteau în numerar.

“Exporturile României erau către state membre ale CAER, organizaţie a statelor membre ale fostului bloc comunist. Aveam câteva pieţe, printre care Ungaria, Cehoslovacia sau Polonia. Barterul era însă la putere, astfel că se trimiteau autoturisme Dacia în Columbia pentru cafea, în Grecia pentru măsline şi în Italia pentru anumiţi speculatori”, a explicat Stroe. Acesta a declarat că România a atacat serios o singură piaţă de export: Canada.

“Din nefericire, vreo cinci ani după ‘89 ne-am chinuit să le aducem înapoi, după ce 80% dintre maşini au rămas nevândute”, a spus Stroe. În 1989, actualul vicepreşedinte al Dacia fusese numit de puţin timp la conducerea uzinei timişorene unde urma să se producă Lăstun 500, un autoturism românesc care avea un consum foarte mic.

“Într-o vizită în Banat, lui Ceauşescu i-a fost prezentată ideea unui autoturism fabricat dintr-o Dacie veche. Aşa s-a născut proiectul Lăstun, care nu era neapărat o idee rea, însă nu era posibil din punct de vedere tehnologic. Producţia la acest model a început în august 1989 şi s-a oprit definitiv în februarie 1990”, povesteşte Constantin Stroe, citat de Money.ro. Acesta a spus că în acest interval s-au produs 5.783 de maşini.

 

Articolul precedentSindicaliștii de la Metrou pregătesc greva generală. Cercetările privind spațiile comerciale din stații continuă
Articolul următorItalia după catastrofă: Prăbușire la Bursă, Guvernul anunță măsuri dure

Comments are closed.