Italia după catastrofă: Prăbușire la Bursă, Guvernul anunță măsuri dure

Acțiunile companiei care a construit podul prăbușit la Genova săptămâna trecută au scăzut la un minim al ultimilor patru ani.

Declinul intervine după ce Guvernul Italiei a inițiat un proces formal de revocare a concesiunilor de exploatare a autostrăzilor de construcție.

Actiunile Atlantia SpA au coborât luni cu 8,6%, la 17,68 euro, cel mai mic pret de închidere din octombrie 2014. Constructorul cu sediul la Roma este evaluat la aproximativ 14,6 miliarde de euro (16,7 miliarde de dolari), cu aproximativ un sfert mai puțin decât înainte de tragicul eveniment, transmite Bloomberg.

Podul de la Genova s-a prăbușit la mijlocul zilei de 14 august, accident în urma căruia cel puțin 43 de persoane și-au pierdut viața.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat vineri că guvernul său a trimis oficial o scrisoare către Atlantide Autostrade per l’Italia SpA, divizie a grupului Atlantia SpA, prin care a început procesul de încetare a concesiunii.

Vicepremierul Luigi Di Maio a reiterat planul sâmbătă, chiar după ce Autostrade a oferit să constuituie un fond de  500 milioane de euro, banii destinați ajutorării victimelor și reconstruirii podului.

Guvernul încearcă să se miște rapid pentru a renaționaliza rețeaua de autostrăzi după catastrofa din Genova și studiază modalități de a accelera, în acest sens, o lege în Parlament, scrie cotidianul La Repubblica.

Cu toate acestea, coaliția de guvernământ a trimis semnale mixte cu privire la orice plan. Mișcarea Cinci Stele, partid aflat la putere intenționează să sancționeze dur operatorii privați, interzicându-le să mai perceapă taxe de autostradă. În același timp, Partidul Ligii se străduiește să atenueze poziția Guvernului, informează La Stampa.

„Pot să confirm că procesul de revocare a concesiunii a început”, a declarat vicepremierul Matteo Salvini, luni, la televiziunea RAI. „Nu știu dacă este discutată o lege cu privire la această chestiune”, a adăugat el. Cu toate acestea, a spus el, „nicio acțiune a statului nu va fi contracarată”.

Familia Benetton, care controlează Atlantia, a oferit ajutor pentru victimele dezastrului și a anunțat că va susține autoritățile regionale în repararea legăturilor rutiere și feroviare deteriorate.

Reconstrucția podului ar putea începe imediat după ce compania va primi aprobarea și va dura circa opt luni, a declarat directorul executiv al Atlantia, Giovanni Castellucci, într-o conferință de presă sâmbătă.

Articolul precedentUzina Dacia a produs șase milioane de automobile, în 50 de ani de activitate
Articolul următorElite Medical preia trei operatori din sectorul de sănătate

Comments are closed.