Uraganul Florence scumpește petrolul cu peste 2%

Ambele cotații ale barilului de țiței au urcat, marți, din cauza uraganului Florence, pe cale să ajungă pe coasta de est a Statelor Unite și care a fost catalogat drept un uragan major.

Țițeiul WTI (West Texas Intermediate, cel tranzacționat în SUA) a crescut, conform datelor furnizate de CNBC, cu 2,7%, la aproape 70 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul Brent (cel tranzacționat la Londra) a plusat cu 2,26% la 79,12 dolari pe baril.

Graficul zilnic al cotației barilului de petrol WTI, sursa: tradingeconomics.com

Uraganul Florence a fost „cotat” la categoria 4, în timp ce se apropia de Carolina de Nord și de Carolina de Sud. Estimările sunt ca acesta să lovească puternic coasta de est a Statelor Unite la sfârșitul acestei săptămâni. Ar putea fi, de asemenea, cel mai puternic uragan care să fi lovit Carolina de Nord în ultimii 60 de ani.

Creșteri pe termen scurt, apoi posibilă revenire

„Creșterea are loc din cauza celor care cumpără înainte de uragan, deși este o idee nepotrivită”, a declarat John Kilduff, partener fondator la Again Capital, pentru CNBC. „Dinamica benzinei este cea care influențează întreaga piață. Este vorba despre o creștere a cererii pe care o vedem deja, pe măsură ce populația încearcă să plece din calea furtunii… Suntem într-un moment în care cetățenii sunt la cumpărare pentru a se asigura că au asigurate necesitățile de consum de combustibil”.

Contractele futures pe benzină cu livrare în luna octombrie au crescut cu 2,2%, ajungând la peste 2 dolari pe baril, în sesiunea curentă de tranzacționare.

„Au existat îngrijorări cu privire la faptul că uraganul ar afecta conducta Colonial, de dimensiuni mari, cea care asigură alimentarea zonei de nord-est”, a declarat Gene McGillian, vicepreședinte pe zona de research din partea companiei Tradition Energy. El a mai spus că dinamica benzinei este factorul care a împins piața în sus și că, deși ar putea exista îngrijorări cu privire la uraganul Florence, în realitate, uraganul ar trebui să afecteze mai degrabă cererea decât oferta.

În plus, barilul de țiței a obținut un impuls suplimentar în urma faptului că sancțiunile impuse de către Statele Unite au produs deja efecte asupra exporturilor iraniene de țiței, dar și ca urmare a diminuării ofertei de petrol la nivel global, în ciuda eforturilor depuse de administrația de la Washington în vederea determinării altor producători să crească producția.

Articolul precedentOperatorul bursier Nasdaq vrea să se implice în predicția prețurilor criptomonedelor
Articolul următorFanii Apple și bursele așteaptă azi lansarea a trei modele iPhone

Comments are closed.