Operatorul bursier Nasdaq vrea să se implice în predicția prețurilor criptomonedelor

Operatorul de pe piață Nasdaq a dat semnale că lucrează la un sistem de analiză în social media care să fie asistat de inteligența artificială pentru a putea estima sentimentul și, impicit, direcția pe care o va lua piața cripto.

Nasdaq lucrează la un proiect de urmărire și evaluare a sentimentului și direcției potențiale a piețelor criptomonedelor, a declarat o persoană apropiată companiei. Bill Dague, șeful departamentului Alternative Data al Nasdaq, a explicat site-ului de știri Crypto Coindesk că se lucrează la soluții de inteligență artificială și la analiza datelor aferente, dar nu s-a luat încă o decizie astfel încât să se adauge instrumentul respectiv în portofoliul de software de predicție a pieței.

Piața criptovalutelor este un mediu bogat în date, cu o combinație de informații ce pornește de la portofele electronice ale utilizatorilor, ajunge la tehnologia blockchain, dar și date provenite din structurile mass-media sociale precum Twitter și Reddit. Sentimentul și zgomotele prezente adesea în social media coincid, de multe ori, cu mișcări semnificative ale prețurilor.

Operatorul de piață Nasdaq nu este străin de piața cripto. Filiala europeană, Nasdaq Nordic, găzduiește deja două vehicule de investiții de la XBT Provider, care urmăresc mișcările de preț ale Bitcoin și Ethereum.

Inițiativele referitoare la un instrument AI și la monitorizarea spațiului media cripto sunt legate de așteptările apariției unui flux investițional din partea fondurilor instituționale. Deocamdată, impredictibilitatea și volatilitatea Bitcoin și a restului de criptomonede sunt, în continuare, un obstacol în calea investițiilor din zona instituțională.

În plus, Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) a suspendat, recent, tranzacționarea a două fonduri care urmăreau prețul Bitcoin. Climatul actual privind investițiile instituționale este determinat de o atitudine de genul „așteptăm și vedem”, deoarece firmele mari pregătesc destul de încet produsele bazate pe fenomenul cripto.

În afară de acestea, tranzacționarea activelor cripto rămâne extrem de imprevizibilă, cu mulți participanți rămânând suspecți asupra posibilității apariției unui efort concertat de manipulare a prețurilor, inclusiv utilizarea de algoritmi și boți de tranzacționare. Există numeroase încercări de utilizare a semnalelor și a zgomotului social media pentru a prezice direcția activelor criptate, însă piața este atât de mică încât există încă suficient spațiu pentru mișcări neașteptate și imprevizibile.

Pe de altă parte, zona cripto încearcă însăși să prezică direcția viitoare a pieței prin observarea comportamentului marilor companii financiare, după cum a sugerat un utilizator Twitter:

Opinie utilizator, sursa: Twitter

În prezent, fluxurile directe de bani „clasici” către spațiul cripto s-au diminuat, deoarece atât investitorii de retail, cât și cei instituționali așteaptă finalul condițiilor nefavorabile din piață. Prețurile Bitcoin, dar și a multor altor criptomonede imporatnte au scăzut, în acest an, cu peste 50%.

Articolul precedentUna caldă, una rece. Teodorovici anunță eliminarea supraaccizei și o taxă nouă de autostradă
Articolul următorUraganul Florence scumpește petrolul cu peste 2%

Comments are closed.