Compania petrolieră Black Sea Oil & Gas (BSOG) a anunţat vineri că a semnat cu Transgaz un contract pe 15 ani pentru transportul gazelor naturale produse în proiectul Midia (MGD).

Contractul a fost semnat de către directorul general al Transgaz, Ion Sterian, şi directorul general al BSOG, Mark Beacom.

Contractul, care va fi aplicabil doar în cazul obţinerii deciziei finale de a investi în proiectul MGD, este rezultatul unor acţiuni întreprinse în baza unui acord de cooperare semnat în 2016 şi al unui proces de sezon deschis privind rezervarea de capacitate în Sistemul Naţional de Transport (SNT), început iniţial în luna iulie 2017.

”Contractul este încheiat pe o perioadă de 15 ani şi are ca dată de începere a transportului gazelor naturale ziua de 1 februarie 2021, la o capacitate de transmisie de 1 miliard de metri cubi/an”, se arată în comunicat.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie, un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie, monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana.

”O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz”, se arată în comunicat.

În privinţa proiectului MGD, BSOG continuă, în paralel cu evaluarea impactului Legii Offshore, să avanseze cu toate activităţile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea lua decizia de a investi, potrivit lui Beacom.

”Aceste activităţi includ îndeplinirea tuturor cerinţelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală şi a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare. Rezultatul evaluării impactului Legii Offshore asupra proiectului va reprezenta un factor cheie în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, a spus Beacom.

Ion Sterian a subliniat că Transgaz intenţionează să extindă Sistemului Naţional de Transport.

“Având în vedere zăcămintele de gaze naturale descoperite în Marea Neagră în ultima perioadă, Transgaz intenţionează extinderea Sistemului Naţional de Transport cu scopul creării unui punct suplimentar de preluare a gazelor naturale provenite din perimetrele de exploatare submarine ale Mării Negre. Proiectul constă în construirea unei conducte noi de transport gaze cu diametrul de 20” (Dn 500), proiectată pentru a transporta gazele naturale la o presiune de 55 bari, în lungime totală de aproximativ 24,37 km şi va conecta ţărmul Mării Negre cu conducta de transport Tranzit 1 pe direcţia ţărmul Mării Negre – Corbu – Săcele – Cogealac – Grădina. Proiectul va contribui la dezvoltarea sustenabilă a zonei şi toate gazele naturale provenite din acest perimetru vor intra în Sistemul Naţional de Transport”, a declarat Ion Sterian.

Articolul precedentReacție din Big 4 la decizia CE: 20.000 plătitori de TVA „pot respira ușurați”
Articolul următorProgramul de Dezvoltare Rurală mai are 759 milioane de euro necheltuiți

Comments are closed.