Reacție din Big 4 la decizia CE: 20.000 plătitori de TVA „pot respira ușurați”

Decizia CE în privința mecanismului de plată defalcată a TVA va îmbunătăți mediul de business românesc, consideră o firmă din Big 4.

20.000 de plătitori de TVA „pot respira ușurați”, după ce Comisia Europeană a solicitat României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA, a declarat Alex Milcev, liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică din cadrul companiei de servicii profesionale EY România.

Comisia Europeană a decis joi 8 noiembrie 2018 respingerea cererii de derogare în vederea aplicării mecanismului de plată defalcată a TVA înaintată de România.

Comisia își manifestă astfel îngrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proporționalității și compatibilității cu Tratatul de Aderare, considerând acest mecanism ca fiind contrar atât prevederilor Directivei Europene de TVA cât și libertății furnizării de servicii.

Mai mult, Comisia a decis tot joi, să transmită o scrisoare de notificare formală României cu privire la mecanismul de plată defalcată a TVA, făcând primul pas înspre declanșarea procedurii de infringement.

„Faptul că implementarea acestui sistem încalcă prevederile comunitare a fost subliniat de EY încă din august 2017, înainte de momentul intrării în vigoare a prevederilor legale specifice”, a spus Milcev.

„Mecanismul de plată defalcată a TVA a fost introdus în România ca opțional începând cu 1 octombrie 2017 fiind de la 1 ianuarie 2018 impus ca obligatoriu pentru anumite categorii de plătitori de TVA – aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplică acest mecanism trebuie să deschidă un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și către furnizorii săi”, a explicat oficialul companiei de servicii profesionale.

El a precizat că încă de la momentul implementării, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce „sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care își desfășoară activitatea în România, fapt susținut și de Comisia Europeană” prin decizia luată și argumentele în sprijinul luării acestei decizii.

Potrivit Comisiei Europene, măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni (ca urmare a transmiterii notificării formale), Comisia Europeana poate transmite un aviz motivat autorităților române înaintând astfel în procedura de infringement.

Citiți și Comisia Europeană: Opriți mecanismul de plată defalcată a TVA

Articolul precedentCursul leului scade sub pragul de 4,66 lei/euro
Articolul următorUnul dintre operatorii exploatărilor de gaze din Marea Neagră s-a asigurat de serviciile Transgaz pentru 15 ani

Comments are closed.