Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus marți seara la TVR că vrea să propună renunțarea chiar în cursul acestui an la supraacciza pentru carburanți. „Vom face o analiză și vedem exact … O analiză de oportunitate. Eu sunt tentat să propun o astfel de chestiune”, a declarat Teodorovici.

Supraacciza, de 0,7 euro/litru de carburant a fost introdusă cu un an în urmă, adăugând aproximativ 0,38 lei pe litrul de benzină sau motorină. În momentul impunerii acestei taxe suplimentare s-a spus că din sumele astfel adunate se vor construi autostrăzi. În realitate, banii s-au dus în bugetul statului și au alimentat creșterile salariale și a pensiilor.

În schimb, ministrul Finanțelor spune că deja se lucrează la introducerea unei taxe pentru utilizarea austrăzilor. În acest sens, Ministerul Transporturilor va stabili cuantumul unei asemenea taxe, iar propunerea va fi analizată la Finanțe, precizând că există o echipă de lucru în acest sens.

Eugen Teodorovici spune că este o practică generalizată în Europa și că astfel se procedează în cazul parteneriatelor public-private. „Nu o să vină un privat să-ți facă o investiție ca să ia banii în 50 de ani”, a explicat ministrul.

„Afară nu se plăteşte nicio taxă pentru trecerea de pod sau pe o autostradă? Aşa se întreţin drumurile, infrastructura aşa se întreţine! De unde se întreţine ea? Bani de unde?”, a spus ministrul Finanţelor, întrebat dacă susţine introducerea taxei pe autostrăzi.

El a precizat că un cuantum al taxei va fi stabilit în funcţie de trafic.

Stabilirea acestei taxe este necesară deoarece, spune Teodorovici, până la sfârșitul acestui se vor atribui mai multe contracte pentru construcția de autostrăzi. El susține că Guvernul are în lucru mai multe contracte de acest gen. „Au fost anunțuri și la nivel de Guvern, până la final de an se vor atribui o mare parte din aceste contracte importante”, a adăugat Teodorovici.

Taxele de utilizare a autostrăzilor vor fi destul de ridicate, pentru ca investitorii să-și poată recupera investiția inițială. Potrivit studiului preliminar aprobat de Guvern şi publicat în Monitorul Oficial, şoferii de autoturisme vor plăti 6,3 euro pe suta de kilometri. Vehiculele grele şi autocarele vor plăti mai mult pentru aceeaşi distanţă: 8,8 euro, respectiv 12,6 euro pe 100 km. Acestea sunt tarifele iniţiale propuse de realizatorii studiului.

Tarifele din România vor creşte anual. „Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurşi este limitata la 6,3 euro, fără TVA, şi poate fi supusă indexării la data de 1 martie a fiecărui an, cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior”, scrie Comisia de Prognoză.

Articolul precedentDecuplare pentru piața locală de capital: acțiunile cotate la București cresc în timp ce piețele de frontieră și cele emergente scad
Articolul următorOperatorul bursier Nasdaq vrea să se implice în predicția prețurilor criptomonedelor

Comments are closed.