Decuplare pentru piața locală de capital: acțiunile cotate la București cresc în timp ce piețele de frontieră și cele emergente scad

Piața locală de capital reușește să se mențină pe plus după primele opt luni ale acestui an în ciuda unui context extern provocator, care a trimis mai multe piețe în teritoriu negativ, pe fondul accentuării incertitudinilor internaționale.

Furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International (MSCI) indică faptul că piețele de capital ale lumii au scăzut semnificativ de la începutul acestui an. Indicii MSCI afișează scăderi puternice, în echivalent dolari, de 8% pentru piețele emergente si de 15% pentru cele de frontieră, la finalul primelor opt luni, se arată într-un comunicat al Bursei de Valori București.

Prin contrast, in aceeași perioada, BET, indicele principal al Bursei de Valori București, a crescut cu 4,4% în echivalent dolari, in timp ce BET-TR, indicele care include și dividendele, a avut un avans triplu, de 13% in echivalent dolari.

Graficul comparativ al indicilor MSCI pentru piețele de frontieră și emergente în raport cu indicii BET și BET-TR, sursa: Bursa de Valori București.

„Suntem atenți la evoluțiile externe pentru că piețele sunt extrem de interconectate astăzi. Chiar și într-un mediu internațional volatil și marcat de turbulente, Romania reușește încă să ofere randamente pozitive investitorilor. Tocmai de aceea ne dorim să diversificăm și să dezvoltăm piața locală prin oferirea de noi facilități și instrumente de tranzacționare astfel încât activitatea investițională să cunoască o mai mare efervescență. Piața de capital locală are potențial de valorificat din punctul de vedere al lichidității, iar acest lucru s-ar putea traduce și într-un potențial pentru o mai bună evaluare a companiilor românești listate,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

„Trendul ascendent al bursei românești poate fi explicat și prin performanțele obținute de majoritatea emitenților. Rezultatele pot fi puse pe seama evoluției pozitive a companiilor listate la BVB, care au reușit să beneficieze de creșterea puternică a economiei și au înregistrat, în general, rezultate operaționale semestriale superioare celor raportate anul trecut, acordând și dividende consistente,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Valoarea totala a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB a depășit 1,8 miliarde de euro de la începutul anului și pana la finalul lunii august, în scădere ușoara fata de perioada similara a anului trecut. Valoarea medie zilnica de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a ajuns la 8,7 milioane de euro, pe fondul unei activități mai reduse a investitorilor in perioada de vara.

Capitalizarea bursiera a companiilor românești a fost de peste 20 de miliarde de euro la finalul primelor opt luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementata ă BVB a depășit 35,7 de miliarde de euro în ultima ședința de tranzacționare a lunii august.

Articolul precedentGazele vor continua să ardă la buzunare în 2018: o nouă scumpire în septembrie
Articolul următorUna caldă, una rece. Teodorovici anunță eliminarea supraaccizei și o taxă nouă de autostradă

Comments are closed.