Un studiu recent din SUA arată că „No taxes is full taxes”

Statele și localitățile locale își finanțează bugetele prin împovărarea disproporționată a cetățenilor cu venituri mai mici, care sunt impozitați cu o rată mai mare decât cei cu venituri superioare, potrivit unui studiu publicat de Institute on Taxation and Economic Policy.

Analiza făcută de institutul pe 50 de state americane a relevat faptul că, pe măsură ce venitul cuiva scade, cu atât sunt mai mari ratele efective de taxare, atât la nivel statal, cât și la nivel local. Studiul include cifrele aferente impozite pe vânzări, accize, taxe de utilizare și impozite pe venit. De fapt, statele cu niveluri mici ale impozitării mici sunt adesea cele mai susceptibile de a avea sisteme care ajung să mute povara fiscala pe rezidenții cu venituri mai mici, a declarat Carl Davis, unul dintre autorii studiului, citat de msn.com.

Motivul? Statele cu un nivel de taxare redus al veniturilor (sau fără impozit pe venit) își realizează bugetele prin impozitarea bunurilor de consum, a bunurilor și a anumitor servicii și articole, a spus Davis. Din moment ce aceste produse și servicii sunt impozitate la un nivel forfetar – toată lumea plătește aceeași rată, indiferent de venit – ele adaugă până la o cotă mai mare a veniturilor celor mai săraci decât cei mai bogați, a spus el. Mai mult, oamenii care aleg să trăiască în state cu impozit pe venit mic sau deloc ar putea găsi că în cele din urmă plătesc mai mult decât dacă locuiau într-un stat cu impozite mai mari pe venit.

„Este împământenită ideea că statele fără impozitare pe venit sunt state cu sisteme generale de impozitare de niveluri mici”, a spus Davis. „Dar realitatea este că persoanele cu venituri mici care trăiesc în Texas (stat care nu are niciun impozit pe venit) plătesc taxe mult mai mari decât ar fi dacă ar fi trăit într-un așa-zis stat fiscal superior, cum ar fi California sau New York”, a completat autorul.

La nivel național, populația situată în primele 20 de procente ca nivel al câștigurilor se confruntă cu o rată de impozitare la nivel local și statal care este cu 50% mai mare decât cea a primilor 1% ca nivel al veniturilor, potrivit studiului. Aceasta nu înseamnă că persoanele cu venituri mai mici plătesc mai mult ca sume nominale absolute, ci doar că ratele lor efective de impozitare sunt mai mari. La nivel național, în Statele Unite, rata medie a taxării la nivel de stat + local este de 11,4% pentru zona inferioară de venituri ale contribuabililor, comparativ cu 7,4% pentru cei 1% care fac parte din topul veniturilor.

Potrivit studiului, statul Washington este cel mai puțin echitabil din SUA, având cu cea mai mare discrepanță între ratele efective pentru persoanele cu venituri mici și ratele pentru persoanele mai bogate. În top 10 se află Texas, Florida, Dakota de Sud, Nevada, Tennessee, Pennsylvania, Illinois, Oklahoma și Wyoming.

Statele considerate a fi cele mai echitabile, adică cele cu sisteme fiscale în care persoanele cu venituri mai mari plătesc mai mult, sunt California, Vermont, Delaware, Minnesota, New Jersey, Maine, New York, Montana, Maryland și Oregon.

Articolul precedentAdio majorări salariale. Guvernul ne pune să strângem cureaua
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Sezonul de iarnă se anunţă rece: Economia scade mult mai repede decât aşteptările

Comments are closed.