Deficitul bugetar anunţat de consilierul premierului Darius Vâlcov pentru 2018 este rezultatul unei „falsificări grosolane prin diverse scamatorii fiscale şi contabile”, cu sprijinul comisarului european Corina Creţu, susţine, într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă.

Darius Vîlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a anunţat pe Facebook, la începutul anului, că deficit bugetar (cash) 2018 este 2,92% din PIB. Ulterior, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a confirmat că deficitul bugetar pentru anul trecut este în jur de 2,9% din PIB, iar pentru acest an şi-a propus un deficit de 2,5% din PIB.

Dancă spune că pentru încadrarea în deficit au fost incluse ca venituri în buget decontările primite de la Comisia Europeană a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autorităţilor publice locale realizate în perioada 2013 – 2017 cu finanţare de la bugetul de stat şi care au fost acceptate pentru decontare din fondurile europene alocate României în exerciţiul financiar 2014 – 2020 cu sprijinul comisarului european al PSD, Corina Creţu.

O altă măsură evidenţiată de Dancă a fost plata anticipată a dividendelor de la companiile de stat, aprobată prin ultima rectificare bugetară din noiembrie astfel încât în luna decembrie au intrat la bugetul de stat ”pe cash” aproximativ 1,9 miliarde de lei în plus.

O altă măsură evidenţiată de purtătorul de cuvânt al PNL este amânarea la plată a unor obligaţii fiscale ale bugetului de stat pe ultima lună a anului pentru începutul anului viitor, cum ar fi rambursarea de TVA pentru companii sau închiderea plăţilor din trezorerie cu câteva zile înainte de încheierea anului.

Iată explicaţia lui Ionel Dancă:

„Vă prezint în premieră ”reţeta lor secretă” pentru falsificarea deficitului bugetar din 2018. Surse din Ministerul Finanţelor ne-au informat cum a măsluit cuplul Vâlcov – Teodorovici deficitul bugetar astfel încât să se încadreze sub ţinta de 3% din PIB.

Câteva precizări tehnice mai întâi. Deficitul bugetar se măsoară în două feluri, ”pe cash” – adică intrări şi ieşiri din cont – şi pe metodologia europeană ESA care include toate obligaţiile de plată din anul respectiv (facturi restante, angajamente de plată, etc.).

Deficitul ”cash” este ca un extras de cont din contul trezoreriei statului la final de an care înregistrează intrările şi ieşirile din cont la acea dată. Ulterior, aceste date sunt consolidate cu alte situaţii financiare de la autorităţile publice locale şi de la alte instituţii de stat care se auto-finanţează.

Acum, ce s-a întâmplat cu deficitul ”cash” este simplu de aflat în timp ce deficitul bugetar pe metodologia ESA vom afla peste câteva luni când ne va comunica oficial Comisia Europeană.

Imediat după încheierea anului, premierul ocult al guvernului Dăncilă, Darius Vâlcov, ne-a anunţat că deficitul bugetar pentru 2018 este de 2,92% din PIB. Ce ne-a comunicat el atunci a fost de fapt un extras de cont din contul trezoreriei statului la data respectivă. Între timp, am înţeles că s-a muncit din greu ca datele privind execuţia bugetară a celorlalte autorităţi publice de stat să confirme cifra anunţată de Vâlcov.

Sursele noastre din Ministerul Finanţelor spun că deficitul bugetat ”pe cash” în final se încadrează sub ţinta de 3% din PIB, undeva în jur de 2,98% din PIB, si ca deficitul bugetar real pe metodologia ESA depăşeşte 3% din PIB, cu cca. 0.2 – 0.3% din PIB.

Acum începe partea cea mai interesantă. Cum a fost posibil ca deficitul bugetar ”cash” să se încadreze sub 3% din PIB? Simplu, pentru un guvern condus din umbră de un condamnat penal de instanţa de fond la 8 ani de închisoare cu executare. Prin fals şi uz de fals! Şi, surpriză, cu sprijinul comisarului european Corina Creţu, care nu uită că a fost propusă de PSD.

Cel mai mare fals al execuţiei bugetare din 2018 este decontarea pe final de an de către Comisia Europeană a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autorităţilor publice locale realizate în perioada 2013 – 2017 cu finanţare de la bugetul de stat şi care au fost acceptate pentru decontare din fondurile europene alocate României în exerciţiul financiar 2014 – 2020 cu sprijinul comisarului european al PSD, Corina Creţu.

Cu alte cuvinte, cheltuieli ale unor autorităţi publice locale pentru diverse proiecte de investiţii derulate prin PNDL, realizate în anii trecuti, în valoare de aproximativ 5 miliarde de lei apar acum ca venituri în bugetul din 2018. Scamatoria contabilă făcută de cuplul Vâlcov – Teodorovici este că le-au trecut doar la venituri în 2018, nu şi la cheltuieli, cum ar fi fost normal. De aici un plus de venituri ”pe cash” de aproape 0,5% din PIB.

A doua mare scamatorie contabilă făcută de guvernul PSD – ALDE este plata anticipată a dividendelor pentru companiile de stat, aprobată prin ultima rectificare bugetară din noiembrie astfel încât în luna decembrie au intrat la bugetul de stat ”pe cash” aproximativ 1,9 miliarde de lei în plus. Aceste sume însă, fiind o plată anticipată, pot figura doar artificial la veniturile din execuţia bugetară a anului 2018 însă pe metodologia europeană ele vor fi incluse în bilanţul anului următor. Asta înseamnă că deficitul bugetar din 2018 pe metologia ESA va fi majorat cel puţin cu această sumă, adică cu cel puţin 0,2% din PIB.

În fine, o altă manevră de falsificare a deficitului bugetar, obişnuită de aftfel, este amânarea la plată a unor obligaţii fiscale ale bugetului de stat pe ultima lună a anului pentru începutul anului viitor, cum ar fi rambursarea de TVA pentru companii sau închiderea plăţilor din trezorerie cu câteva zile înainte de încheierea anului. Aceste obligaţii bugetare vor fi incluse, însă, în deficitul bugetar pe metodologia ESA pentru anul 2018 pentru că sunt angajamente de plată certe pentru anul respectiv.

Prin urmare, deficitul bugetar anunţat de Vâlcov pentru 2018 şi care va fi comunicat în curând de Teodorovici în mod oficial este rezultatul unei falsificări grosolane prin diverse scamatorii fiscale şi contabile. Adevărul este că acest guvern condus de infractori nu se poate abţine nici de la falsificarea datelor bugetare oficiale. Singura ţara din Uniunea Europeană care a mai făcut acest lucru, Grecia, a intrat într-o criză economică de proporţii la aflarea cifrelor reale.

Pentru a evita o astfel de situaţie este nevoie ca experţii Comisiei Europene să intervină imediat şi să verifice datele privind execuţia bugetară a României din 2018 până nu e prea târziu iar Guvernul României să vină urgent în Parlament cu cifrele reale pentru a avea un buget de stat corect în acest an”, încheie purtătorul de cuvânt al PNL.

Articolul precedentChina, cea mai redusă creştere economică din ultimii 28 de ani
Articolul următorConsiliul Concurenței dezminte scenariul manipulării Robor cu buna-știință a Băncii Naționale