Consiliul Concurenţei nu a fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci comerciale și nici implicarea Băncii Centrale, în perioada octombrie – noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor de pe piaţa monetară și nici nu a mușamalizat  investigația, așa cum a afirmat, duminică, senatorul ALDE Dabiel Zamfir.

Comunicatul mai precizează că Banca Naţională nu a avut nicio legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţii Consiliului Concurenței.

„În cadrul investigaţiei nu au fost descoperite dovezi privind o posibilă înţelegere între bănci, iar concluziile raportului au fost aprobate de Plenul autorităţii de concurenţă. Pe parcursul investigaţiei, autoritatea de concurenţă a aplicat două sancţiuni procedurale băncilor BRD – Groupe Société Générale SA (19 milioane lei) şi Raiffeisen Bank SA (14 milioane lei) pentru refuzul de a se supune inspecţiei inopinate şi, respectiv pentru furnizarea de informaţii inexacte. Cele două sancţiuni au fost confirmate de instanţă”, precizează Consiliul Concurenţei.

Potrivit sursei citate, acţiunile derulate de reglementator, Banca Naţională a României, din acea perioada nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

Precizările Consiliului Concurenţei vin ca o replică la acuzațiile senatorului ALDE , Daniel Zamfir, potrivit cărora indicele ROBOR este „trucat” cu „ştiinţa şi implicarea” directă a BNR, solicitând Băncii Naţionale a României să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac.

Senatorul și-a susținut demersul pe baza unor documente referitoare la o investigaţie care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei.

Articolul precedentPNL aduce acuzaţii grave. Deficitul anunțat, rezultatul unui fals
Articolul următorROBOR, creștere semnificativă, după o perioadă de scădere