China, cea mai redusă creştere economică din ultimii 28 de ani

China va prezenta luni cea mai redusă rată de creştere economică din 28 de ani, pentru 2018, pe fondul scăderii cererii interne şi a conflictului comercial cu SUA, punând presiune asupra Beijingului pentru adoptarea mai multor măsuri de stimulare a economiei, relatează Reuters.

China, care a generat aproape o treime din creşterea la nivel mondial în ultimul deceniu, iscă îngrijorări legate de influenţa asupra economiei globale şi a modului în care afectează câştigurile marilor companii, de la Apple la constructorii de automobile.

Autorităţile chineze au promis mai mult sprijin pentru economie în acest an, pentru a reduce riscul de pierderi masive de locuri de muncă, dar au exclus o „avalanşă“ de stimuli, ca în trecut, care au dus la creşterea ratelor dobânzilor şi au lăsat un munte de datorii.

Analiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă la o creştere de 6,4% în trimestrul IV, faţă de perioada similară a anului trecut, de la 6,5%, în apropierea nivelurilor atinse la începutul anului 2009, în timpul crizei financiare globale.

Articolul precedentAdio biciclete chinezești ieftine!
Articolul următorPNL aduce acuzaţii grave. Deficitul anunțat, rezultatul unui fals