Un profesor de liceu din România are cu patru elevi mai puțin decât unul din Finlanda

Scuza obișnuită a calității scăzute a învățământului liceal românesc, prea puțini profesori, este contrazisă de statistică. Un profesor român are cu 4 elevi mai puțin decăt unul finlandez.

Aproximativ 1,8 milioane de cadre didactice lucrau în învățământul liceal din Uniunea Europeană în anul 2016.

Elevii se înscriu, de obicei, în programe de învățământ secundar superior (clasificate ca nivel ISCED 3) cu vârste între 14 și 16 ani. învățământ terțiar sau să ofere abilități relevante pentru ocuparea forței de muncă sau ambele.

Luni, 8 octombrie, de Ziua Mondială a Profesorilor, Eurostat, biroul de statistică al UE, a prezentat mai multe date privind numărul de elevi per profesor (elev-profesor) în învățământul secundar superior din Uniunea Europeană (UE).

În UE, numărul mediu de elevi per profesor la nivelul secundar superior în 2016 a fost de 12,0, iar cifrele variază în statele membre.

Sursa: Eurostat

Cele mai scăzute rate ale elevilor au fost în Lituania (7,7), Malta (8,3) și Luxemburg (9,0).

Cea mai mare rată a fost în Olanda (17,9), Finlanda (17,2) și Regatul Unit (16,5). Pe locurile următoare, din acest punct de vedere, se clasează Estonia (circa 16), Slovenia (14) și apoi un grup de trei țări cu o rată de 13 elevi la un profesor – România, Suedia, Slovacia.

La nivelul întregului sistem de învățământ din România, un profesor la 15 elevi a fost proporția pe care cadrele didactice o au raportat la cei pe care trebuie să-i instruiască în anul școlar și universitar care a trecut.

În anul şcolar/universitar 2017-2018, personalul didactic din cadrul sistemului educaţional a însumat 236.000 persoane. Astfel, raportul mediu dintre populaţia şcolară şi numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi/studenţi la un cadru didactic. Ponderea personalului didactic de sex feminin este majoritară atât la nivelul întregului sistem educaţional (77,8%), cât şi pe nivelurile de educaţie: antepreşcolar şi preşcolar (99,7%), primar şi gimnazial (80,1%), postliceal şi de maiştri (77,0%), liceal (71,5%) şi profesional (68,2%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Articolul precedentPremiul Nobel pentru economie ajunge la doi favoriți, ambii americani (VIDEO)
Articolul următorCritici dure la adresa Guvernului pentru utilizarea banilor de la Buget în loc de fonduri europene

Comments are closed.