Doi economiștii americani William Nordhaus și Paul Romer au primit, luni, Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2018, pentru integrarea inovației și a climatului cu creșterea economică, a spus juriul.

Nordhaus (77 de ani) este profesor la Universitatea Yale și Romer și fost economist șef al Școlii de Business a Școlii de Științe din cadrul Băncii Mondiale. El a abordat „unele dintre  cele mai importante și mai presante preocupări ale economiei mondiale privind modul în care poate fi asigurată o creștere durabilă pe termen lung”, se menționează în motivația Academia Regală Suedeză de Științe.

Romer (62 de ani) a fost desemnat câștigător pentru „integrarea inovațiilor tehnologice în analiza macroeconomică pe termen lung”. El a declarat luni dimineață că inițial a ignorat apelurile telefonice necunoscute, considerând că sunt apeluri de spam. Ulterior Academia a reușit să îl contacteze pe e-mail.

Conform prestigioasei Academii cei doi economiști au „lărgit semnificativ domeniul de aplicare al analizei economice prin construirea de modele care explică modul în care economia de piață interacționează cu natura și cunoașterea”.

În ultimii ani cei doi profesori au fost de fiecare dată printre favoriții câștigarea înaltei distincții, care are include și o recompensă substanțială în bani.

Căștigătorii vor împărți premiul de nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 860,000 euro).

Anul trecut, onorantă distincție a fost acordată economistului american Richard Thaler, co-fondator al teoriei așa-numitei „nudge”, o teorie revoluționară despre economia comportamentală, respectiv aplicarea mecanismelor psihologice în economice.

Spre deosebire de celelalte premii Nobel, care au fost atribuite prin testamentul inventatorului filantrop al lui Alfred Nobel, pentru prima dată în 1901, premiul pentru economie a fost „inventat”  de banca centrala suedeză, Riksbank, în 1968, la aniversarea a 300 de ani. A fost acordat pentru prima dată în 1969.

Articolul precedentCe așteptări are românul de la job nou în afară de salariu mai bun și siguranță
Articolul următorUn profesor de liceu din România are cu patru elevi mai puțin decât unul din Finlanda

Comments are closed.