Un euro prea îndepărtat. Dăianu îndeamnă populația să aibă încredere în leu

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale îndeamnă românii să aibă încredere în moneda națională, până România va trece la euro, pentru că mai e drum lung până acolo.

”Până va  veni euro, când va veni, moneda României este leul și oamenii nu trebuie să-și piardă încrederea în leu, ceea ce  înseamnă să ai depozite în lei, să ai disponibilități în lei, să faci tranzacții în moneda națională. Politica monetară a Băncii Naționale ar trebui să reverbereze și în ratele pe care băncile comerciale le practică la depozitele oamenilor”, a declarat Dăianu, la un post de televiziune.

Acesta a avertizat că încrederea în leu depinde de mersul inflației și de aceea este esențial ca inflația să coboare în ultima parte a anului.

”Este important să menținem stabilitatea financiară a sistemului, iar încrederea în leu depinde de mersul inflației. Important este să ținem prețurile sub control”, a spus profesorul în economie.

Dăianu a arătat, pe de altă parte, că economia a intrat ”într-o perioadă de corecție”, prin încetinirea creșterii înregistrate în trimestrul unu (de 4% n.r.) Noi nu putem crește cu 7 la sută. Nu merge și asta se vede acum.

”Consemnăm răspunsul economiei la anabolizante. Nu poți să crești numai prin consum. O creștere bazată pe creșterea consumului nu poate să dureze foarte mult, pentru unde nu poți păcăli sunt deficitele externe. Dacă acestea cresc ai presiune pe finanțare, ai presiune pe piața valutară, ai presiune prin deprecierea leului”, a arătat oficialul BNR.

Noi suntem nevoiți să intervenim, precum un magician, să ținem sub control majorarea prețurilor, să nu afectăm stabilitatea financiară. printr-o creștere brutală a ratei de politică monetară, a dobânzilor pe piața monetară. Trebuie să ne păstrăm cumpătul, pentru că lucrurile nu sunt scăpate de sub control, dar există riscuri semnificative, a subliniat Dăianu.

Articolul precedentPână își va îmbunătați sistemul informatic, ANAF învață contribuabilii cum se folosește Internetul
Articolul următorȘomajul din SUA, la minimul ultimilor 18 ani. Bursele cresc

Comments are closed.