Șomajul din SUA, la minimul ultimilor 18 ani. Bursele cresc

În luna mai, economia Statelor Unite a continuat să creeze în ritm alert noi locuri de muncă. Raportul oficial al Biroului de statistică a muncii din SUA, (Bureau of Labor Statistics) a relevat faptul că economia a creat 223.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiștilor care indicau o valoare de 188.00.

În același timp, rata șomajului a scăzut la 3,8%, de asemenea un indicator mai bun decât estimările ce estimau ca aceasta să rămână constantă la 3,9%.

Investitorii au primit bine acest set de date și, pe cale de consecință, bursele s-au înscris pe o traiectorie pozitivă. Astfel, la jumătatea sesiunii de tranzacționare de pe Wall-Street, indicele Dow Jones creștea cu aproape 0,9% la 24.624 de puncte, S&P 500 cu 1%, la 2.732 de puncte, în timp ce indicele de tehnologie Nasdaq plusa cu peste 1,4%, la 7.546 de puncte.

Un nivel atât de redus al ratei șomajului nu a mai fost întâlnit din luna aprilie a anului 2000, așa cum se poate observa și din graficul următor:

Grafic rata șomajului din SUA, sursa: tradingeconomics.com

Totodată, valoarea medie a câștigurilor orare a crescut cu 0,3%, în linie cu estimările din piață. Acest lucru se traduce printr-o rată anuală de 2,7 la sută, în creștere cu 0,1% față de luna aprilie.

Creșterea job-urilor a provenit din sectorul de vânzări cu amănuntul (31.000), îngrijiri medicale (29.000), construcții (25.000), servicii profesionale și tehnice (23.000) și transport și depozitare, care au plusat cu 19.000. De asemenea, producția a contribuit cu 18.000, iar mineritul a crescut cu 6.000 de locuri de muncă.

Participanții la piață urmăresc cu atenție sporită în perioada curentă astfel de date, în încercarea de a intui viitoarele mișcări ale Federal Reserve. Din acest punct de vedere, dinamica pieței forței de muncă poate fi un indiciu esențial prin prisma influențelor pe care aceasta le poate avea asupra inflației.

În prezent sunt luate în calcul două majorări ale dobânzii la dolar până la finele anului, fiecare cu 0,25%. Următoarea ședință de politică monetară a Federal Reserve va avea loc pe 12 și 13 iunie, unde se așteaptă ca oficialii FED să ridice dobânda.

Articolul precedentUn euro prea îndepărtat. Dăianu îndeamnă populația să aibă încredere în leu
Articolul următorAcțiunile la purtător: UE ne somează să le desființăm, ”noi” ne încăpățânăm

Comments are closed.