Miniștrii responsabili cu Politica de Coeziune au apreciat la unison, în cadrul Reuniunii informale organizate la Rouen de Președinția franceză a Consiliului UE, că este necesară aprobarea cu celeritate a acordurilor de parteneriat si programelor operaționale, pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă UE, la care se adaugă și criza umanitară provocată de conflictul armat declanșat de Rusia în Ucraina, la granița Uniunii Europene.

Oficialii Comisiei Europene au anunțat în premieră că există o inițiativă și deschidere din partea Bruxelles de a sprijini situația din statele membre care primesc refugiați prin intermediul instrumentului REACT-EU, care ar trebui să parcurgă rapid procedurile legale de aprobare, pentru suplimentarea fondurilor în acest sens.

 

Pe lângă miniștrii din cele 27 de state membre, la reuniunea din 28 februarie – 1 martie au participat doamna Elisa Ferreira, Comisarul pentru Coeziune și Reforme, domnul Younous Omarjee, Președintele Comitetului REGI din Parlamentul European, doamna Lamia Kamal-Chaoui, directorul Centrului pentru antreprenoriat, IMM-uri, Regiuni și Orașe al OECD, domnul Apostolos Tzitzikostas, Președintele Comitetului Regiunilor și domnul Stefano Palmieri, Comitetul Economic și Social European.

 

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, și-a exprimat solidaritatea față de situația din Ucraina, România fiind și o țară de frontieră, care primește deja mulți refugiați, în fiecare zi.

 

„Până acum, în țara noastră au intrat peste 90.000 de refugiați și nu se poate estima câți mai urmează (…) Permiteți-mi să-mi exprim compasiunea pentru această situație și vă asigur că suntem pe deplin angajați să luăm în continuare toate măsurile necesare pentru a sprijini Ucraina”, a afirmat oficialul român.

 

Pe agenda evenimentului, programat cu mult înainte de declanșarea conflictului din Ucraina, s-au aflat subiecte care au vizat analizele și provocările identificate de cel de-al 8-lea Raport de coeziune și modalitatea de mobilizare pe viitor a fondurilor structurale pentru creșterea coeziunii la nivel european.

 

Ministrul român a subliniat că „Politica de Coeziune este cea mai importantă politică europeană de investiții, reprezentând un vector de creștere strategică generală în toate statele membre, astfel fiind necesar să rămână unul dintre pilonii cheie ai bugetului UE post 2027.”

 

Dan Vîlceanu a menționat că viitorul politicii de coeziune este corelat în mod inseparabil cu cel al Uniunii Europene, însă aceasta trebuie să rămână capabilă să ofere soluții integrate, dar și diferențiate, în funcție de nevoi, la nivel european, regional și local. Totodată, el a subliniat că România consideră vital ca prin Politica de Coeziune să se poată finanța acele priorități de investiții care răspund în mod specific nevoilor naționale și regionale, în special în ceea ce privește infrastructura de bază (transport, mediu, socială, digitală și de sănătate).

 

Oficialul MIPE a mai evidențiat că „este necesar să reflectăm asupra calendarului strâns pe care trebuie să-l parcurgem în finalizarea exercițiului curent de programare a fondurilor Politicii de Coeziune (2021-2027)” și a subliniat ”importanța încheierii în timp util a acordurilor de parteneriat și a programelor operaționale pentru a permite ca această politică să devină realitate pentru cetățeni, așa cum a fost și în perioadele anterioare de programare”.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedent7 bănci rusești, EXCLUSE de UE din SWIFT! Care sunt acestea și cine face EXCEPȚIE
Articolul următorVladimir Putin a semnat un decret ce afectează toți rușii: Interdicție totală pentru orice cetățean al țării

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau