Interesul poartă turbanul. UE sprijina Iranul

Franța dorește să vadă dacă Uniunea Europeană ar putea despăgubi companiile europene care s-ar putea confrunta cu sancțiuni din partea Statelor Unite în situația în care își vor continua afacerile cu Iranul, a declarat duminică ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire.

Le Maire a făcut referire la normele UE valabile începând cu anul 1996, despre care a spus că ar putea permite UE să intervină în acest mod pentru a proteja companiile europene împotriva oricăror sancțiuni din partea SUA, adăugând că Franța dorește ca UE să-și întărească poziția în acest domeniu.

În 1996, când Statele Unite au încercat să sancționeze companiile străine care desfășurau afaceri cu Cuba, Uniunea Europeană a forțat Washingtonul să renunțe, amenințând cu sancțiuni represive. Companiile europene care desfășoară activități în Iran se pot confrunta cu sancțiuni din partea Statelor Unite, după ce președintele Donald Trump a denunțat recent acordul nuclear încheiat cu Iranul din 2015.

„Vom permite SUA să fie polițistul economic al lumii? Răspunsul este nu”, a declarat Le Maire pentru posturile C News TV și Europe 1.

O altă măsură ar putea fi cea a Comisiei Europeană prin care propune guvernelor UE să efectueze transferuri directe de bani către banca centrală a Iranului pentru a compensa sancțiunile impuse companiilor de către SUA, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Deși toate detaliile încă nu sunt cunoscute, mecanismul ar permite companiilor europene primească aceste compensații din partea Iranului și, astfel, să repatrieze fondurile iraniene în Europa, conform unui oficial de rang înalt al UE.

Uniunea Europeană, cea mai mare entitate importatoare de petrol din Iran, este hotărâtă să salveze acordul nuclear, pe care președintele american Donald Trump l-a abandonat pe 8 mai, prin menținerea fluxurilor financiare către Teheran atât timp cât Republica Islamică respectă tratatul din 2015 pentru a împiedica dezvoltarea unei arme atomice.

Articolul precedentPetrolul nu mai este low-cost. Șeful Ryanair prevede falimente în industrie
Articolul următorHidroelectrica și-a aranjat ploile în trimestrul I: Profit net de peste 50%!

Comments are closed.