Petrolul nu mai este low-cost. Șeful Ryanair prevede falimente în industrie

Șeful companiei aeriene low-cost Ryanair a declarat, luni, că este convins că unele dintre companiile rivale europene vor intra în faliment în următoarele luni, din cauza cotațiilor petrolului.

Avertismentul se bazează pe faptul că scumpirea combustibilului, ar putea ”lasa” la sol avioanele companiileor care au probleme de eficiență nerezolvate. O creștere spectaculoasă a cotației barilului de țiței pe parcursul ultimelor 12 luni și-a pus amprenta asupra întregii industrii, iar intreaga industrie de transport aerian trebuie sa să se adapteze la o piață mult mai competitivă.

„În mod evident, 80 de dolari pentru un baril de petrol va aduce pierderi în Europa în această iarnă”, a declarat directorul executiv al Ryanair, Michael O’Leary. „Țițeiul va fi un factor al schimbării peisajului competițional din Europa. Unele dintre companiile aeriene care nu au putut câștiga suficienți bani când petrolul era la 40 de dolari pe baril anul trecut, nu cred că vor supraviețui în această iarnă dacă petrolul va rămâne la aceste niveluri crescute „, a adăugat el.

Cotația unui baril de petrol Brent, tranzacționat la bursa din Londra, a crescut, în perioada recentă, până la aproape 80 de dolari, nivel nemaiatins din luna noiembrie a anului 2014.

Compania aeriană irlandeză a raportat, luni, un profit record anual, la 1,43 de miliarde de euro, cu 10% mai mare decât in exercițiul financiar precedent, depășind astfel estimările analiștilor din piață.

Cu toate acestea, Ryanair estimează că situația s-ar putea înrăutăți puțin în viitor, profitul putând scădea la undeva între 1,25 și 1,35 de miliarde de euro, sub evaluările analiștilor, cel mai probabil tot ca urmare a creșterii costurilor operaționale.

Articolul precedentS-a elucidat enigma dividendelor record de la Alro Slatina. Rusul vinde
Articolul următorInteresul poartă turbanul. UE sprijina Iranul

Comments are closed.