UE protejează companiile europene de sancțiunile SUA împotriva Iranului

Uniunea Europeană declară că un set de măsuri noi este gata să intre în vigoare pentru a proteja companiile europene de impactul sancțiunilor impuse de SUA împotriva Iranului.

Măsurile vizează păstrarea unui acord care vizează reducerea ambițiilor nucleare ale Iranului după ce Statele Unite au abandonat pactul. UE declară că pactul este important pentru securitatea globală și încearcă să mențină deschiderea liniilor de furnizare a energiei electrice și financiare către Teheran, conform AP.

Comisia Europeană a declarat, luni, că așa-zisul „statut de blocare” va intra în vigoare începând cu miezul nopții la Washington (0400 GMT marți).

Mecanismul permite companiilor europene să ignore sancțiunile Statelor Unite fără a mai avea nevoie de acordul Comisiei Europene. De asemenea, blochează efectele acțiunilor în justiție originate de SUA în Europa și permite firmelor europene să recupereze daunele rezultate din sancțiuni de la cei care le provoacă.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat, în weekend, că „noile sancțiuni ale SUA asupra Iranului vor fi aplicate riguros și vor rămâne în vigoare până când guvernul iranian va schimba radical cursul”. În timp ce el numea sancțiunile un pilon important în politica Statelor Unite față de Iran, el a declarat că administrația este deschisă să privească dincolo de sancțiuni, dar aceasta ar „necesita o schimbare enormă” din partea Teheranului, conform Bloomberg.

„Suntem plini de speranță că găsim o cale de a merge mai departe, dar va fi nevoie de schimbări enorme din partea regimului iranian”, a declarat Pompeo reporterilor la bordul avionului in drum spre casa dintr-o călătorie efectuată în trei națiuni din Asia de Sud-Est. „Trebuie să se comporte ca o țară normală”, a mai completat Pompeo.

Sancțiunile care intră în vigoare luni la miezul nopții se referă la comerțul iranian cu automobile și metale, inclusiv aur. De asemenea, SUA au interzis importurile de produse iraniene, cum ar fi covoare și fistic și au revocat licențele care au permis Iranului să achiziționeze avioane americane și europene.

Articolul precedentFacebook vrea să umble (și) la datele personale financiare
Articolul următorFP: Statul poate susține bursa într-un singur mod: să listeze companii

Comments are closed.