UE ne ajută cu bani să integrăm lucrătorii detașați din alte țări

Comisia Europeană a alocat peste 200.000 de euro pentru un proiect de integrare a lucrătorilor detașați, aflați în România în număr tot mai mare.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie din România (FNSA) au organizat o masă rotundă în cadrul unui proiect referitor la lucrătorii detaşaţi pentru a prezenta primele concluzii.

În cadrul celor patru sesiuni internaţionale de lucru ale proiectului „Depăşirea provocărilor în domeniul lucrătorilor detaşaţi prin cooperarea partenerilor sociali din sectorul public”, implementat de Coaliţia Sindicală Independentă a Lucrătorilor din Madrid, Spania, şi finanţat prin Programul european pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială (EaSI), România a avut 16 participanţi.

Valoarea totală a proiectului privind implementarea directivei europene 96/71/CE privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii a fost de circa 208.000 de euro, grant din partea CE. La program au participat circa 300 de funcţionari publici din România, Spania, Polonia, UK, Albania, Serbia, Bulgaria.

Obiectivul proiectului a constat în îmbunătăţirea diseminării şi a accesului la informaţii privind drepturile şi obligaţiile lucrătorilor detaşaţi şi a angajatorilor acestora şi creşterea cooperării transnaţionale între părţile interesate relevante prin îmbunătăţirea aptitudinilor şi a competenţelor în acest sens.

România are mare nevoie de astfel de proiecte, pentru că numărul lucrătorilor detașați este în creștere.

Ministerul Muncii a propus recent dublarea contingentului de lucrători străini, permanenţi şi detaşaţi, admişi pe piaţa forţei de muncă în 2018.

Astfel, numărul lucrătorilor străini ar ajunge la 10.000.

Propunerea a fost făcută în condițiile în care dinamica eliberării avizelor de angajare sau detaşare a înregistrat o creştere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, şi înregistrarea unei creşteri a deficitului de forţă de muncă în România, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS).

“Propunem suplimentarea cu 5.200 a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2018 pentru cele două categorii de lucrători – permanenți și detașați – sens în care propunem modificarea articolului unic lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 946/2017 privind stabilirea contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2018, după cum urmează:  a) lucrători permanenţi – 8.000; b) lucrători detaşaţi – 2.400”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

Articolul precedentLeul se apreciază ușor la BNR, dar tot anemic rămâne
Articolul următorManagementul de stat e și el întârziat. Tarom decolează greu

Comments are closed.