Trump impune noi tarife vamale Chinei, în valoare de 50 de miliarde de dolari

Administrația Trump va impune noi tarife vamale, de 25%, pentru mărfurile chinezești în valoare de până la 50 de miliarde de dolari, o decizie care a generat o reacție extrem de rapidă din partea Beijingului.

Vineri, președintele Donald Trump a declarat că măsurile vor afecta bunurile chinezești „care conțin tehnologii importante din punct de vedere industrial”. Acțiunea vine „în lumina furtului de proprietate intelectuală, ale tehnologiilor din China și a altor practici comerciale neloiale”, a adăugat el.

 

Trump a adăugat că administrația de la  Casa Albă ar putea impune tarife suplimentare în cazul în care China își va lua revanșa impunând propriile tarife asupra produselor agricole din America sau a altor produse.

Ministerul Comerțului din China a răspuns rapid declarației lui Trump: „Vom introduce imediat măsuri de impozitare de același nivel și aceeași putere. Toate realizările economice și comerciale pe care le-au atins anterior cele două părți nu vor mai putea fi valabile simultan cu noile tarife”, a declarat Beijing-ul, citat de CNBC.

Reprezentantul american pentru comerț a declarat că SUA vor impune inițial un set de tarife pe 818 de articole, în valoare de aproximativ 34 de miliarde dolari pe 6 iulie. Măsuri separate care afectează 284 de produse, în valoare de aproximativ 16 miliarde dolari, ar putea intra în vigoare după un proces de dezbatere publică.

Pe de altă parte, Thomas Donohue, președintele Camerei de Comerț din SUA, a declarat că aceste impuneri de tarife nu reprezintă „cea mai buna abordare”. „Tarifele impuse plasează costurile practicilor comerciale necinstite ale Chinei pe spatele consumatorilor, producătorilor și a fermierilor americani”, a adăugat Donohue.

Acțiunea de vineri este o nouă etapă în planu lui Trump de a distruge ceea ce consideră a fi practicile comerciale nedrepte practicate de către principalii parteneri comerciali. El este deja implicat într-un conflict comercial cu Canada, Mexic și Uniunea Europeană, declanșat de la impunerea unor taxe vamale majorate la importurile americane de oțel și aluminiu.

 

ULTIMA ORA!

China a declarat că va impune taxe de 25% pentru 545 de produse din SUA, cu începere din 6 iulie, într-o mișcare de retorsiune după ce administrația Trump a anunțat impunerea unui tarif de 25% pentru produse chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari, conform The Wall Street Journal.

Beijing-ul a specificat că produsele afectate vor fi automobilele americane precum și produsele agricole și fructele de mare. Consiliul de Stat al Chinei a adăugat că va impune tarife pentru alte 114 produse originare din SUA, la o dată ulterioară, și că vor fi implicate produse chimice, medicale și energetice.

Articolul precedentErdogan împinge lira turcească pe tobogan
Articolul următorInvestiție de 5 milioane de euro la Câmpia Turzii

Comments are closed.