Erdogan împinge lira turcească pe tobogan

Lira turcească a încasat, în această săptămână, cea mai puternică lovitură din 2008, fiind afectată atât de politica internă cât și de evoluțiile politicilor monetare globale.

Lira a scăzut cu 5,7% față de dolarul american, în ultima săptămână, potrivit datelor furnizate de Reuters. Aceasta vine după încă un picaj, de 4,6%, la sfârșitul lunii mai, moneda turcească stabilind atunci un nou minim istoric.

Scăderea recentă îi este atribuită, din nou, președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a declarat recent că plănuiște „o operațiune” împotriva agenției de rating Moody’s, care este în curs de revizuire a ratingului Turciei pentru o eventuală retrogradare.

Luna trecută, președintele a generat încă o lovitură puternică în piețe, declarând într-un interviu acordat la Londra că intenționează să adopte un control mai strict al politicii monetare, în cazul în care va câștiga alegerile din 24 iunie.

La nivelul actual din piață, lira turcească este la mai puțin de 4% de minimul istoric atins în raport cu dolarul pe 23 mai, o zi în care banca națională a fost forțată să ridice rata dobânzii.

Cu toate că a mai urmat o ridicare a efectul din piața a fost doar unul temporar. Investitorii și analiștii rămân profund îngrijorați de faptul că guvernul, urmărind o creștere economică rapidă, va lua măsuri pentru a contracara înăsprirea monetară a băncii centrale.

Mizele sunt extrem de ridicate, Turcia având o inflație de peste 12% și un deficit de cont curent în creștere, devenind astfel tot mai vulnerabilă la șocurile externe.

În plus, alegerile reprezintă un alt punct de incertitudine, cu sondaje care indică faptul că Erdogan se află într-o cursă strânsă pentru președinție, iar partidul său Justiție și Dezvoltare se luptă și pentru păstrarea majorității în parlament.

„Turcia are bănci puternice, finanțe publice sănătoase, o demografie bună, cultură pro-business, dar toate acestea au fost spulberate în ultimii patru ani de administrarea macroeconomică neortodoxă și neuniformă „, a spus Timothy Ash, senior analist pe piețe emergente la BlueBay Asset Management, citat de cotidianul Financial Times.

Articolul precedentFebra mașinilor second hand începe să se stingă. Piața scade în 2018
Articolul următorTrump impune noi tarife vamale Chinei, în valoare de 50 de miliarde de dolari

Comments are closed.