Planurile Transgaz de a lansa cMarea onstrucția unei conducte care să preia gazele extrase din Marea Neagra s-au împotmolit ”la mal”. Întărzierea adoptării legi a anulat avizul consiliilor de administrițaie al concesionarilor, toti mari companii petroliere, cel putin una avand in 2017 o cifra de afaceri mai mare ca PIB-ul României în același an.

Transgaz urma sa preia gazele extrase în Marea Neagră, aduse la țărm de către operatorii petrolieri. Aceștia își exprimaseră anterior și nu doar formal intenția de a rezerva capacitate de trqnsport a gazelor pană viitorul punct de măsurare al gazelor de la Tuzla. Într-un comunicat cu o formulare ușor încriptată compania anunță că: ”Transgaz SA constată faptul că Procesul de capacitate incrementală în punctul preconizat de intrare în SNT PM Tuzla s-a finalizat fără succes”.

Vestea este și neașteptată, pentru că cea ceea părea o simplă formalitate într-o prima etapă se amână sine die. Nu este neapărat un semn de revizuire a planurilor în privința viitoarelor investiții ale companiile care au concesionat perimetre de explorare/exploatare în Marea Neagră. Dar este o confirmare că declarațiile companiilor privind amânarea investițiilor preconizate din cauza adoptării cu mare întârziere a legii ffshore vor decala și sumele aprobate în consiliile de administrație în privința alocărilor viitoare.

O companie ca Exxon a avut în 2017 o cifră de afaceri de 270 miliarde dolari, cu aproximativ 80 de miliarde de euro mai mare de cât PIB-ul Romanei în același an. Exxon operează alături de OMV-Petrom un mare perimetru din Marea Neagra, Neptun Deep evaluată evaluată a avea rezerve de gaze de peste 40 miliarde metri cubi.

 

Articolul precedentCompaniile din energie ”sting becul” dacă nu le sunt recunoscute investițiile
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Cursul euro ar trebui să fie la 5 lei, dar BNR nu-l va lăsa să crească

Comments are closed.