Companiile din energie își revizuiesc în scădere planurile de investiții în contextul în care autoritățile nici au de gând să recunoască valoarea alocărilor și nici nu își propun să stimuleze extinderea energiei electrice din surse regenerabile.

Strategia energetică adoptată în 2016, va fi modificată din 2020. Aparent este un upgrade la strategia valabilă până în 2030, noile prevederi ce urmează a intra în vigoare dezamăgesc investitorii. În timp ce unii care își făcuseră planuri în conformitate cu tendințele pieței europene în materie de energii curate alții investeau în restructurarea și modernizarea rețelelor.

Un semnal că obiectivele strategiei energetice 2020-2030 riscă să nu fie nici măcar în beneficiul mult invocatului consumator final este reflectat și de modificările aduse reglementărilor anunțate de Autoritatea de Națională de Reglementare în Energie pentru 2019. Dacă în multe privințe pe piața energetică nu există decât consumatori ”captivi”, în final, pentru investitori se găsesc soluții. Dacă nu renunță aceștia își modifică planurile de investiții.

” Noi credem că noile reglementări nu susțin investițiile și nici dezvoltarea digitalizării rețelelor.  Vom menține investițiile la nivelul minim cerut de noile reglementări. Aceasta înseamnă că, față de planul anterior, prevedem investiții mai mici cu circa 250 de milioane de euro, aproape la jumătate față de cât am prevăzut anterior”, a declarat Alberto de Paoli, directorul financiar al grupului Enel, prezent la Capital Markets Day.

Planurile companiei italiene erau să investească în următorii trei ani mai mult de jumătate de miliard de euro.

”Nu avem prevăzute investiții în sectorul regenerabilelor, nu vedem dezvoltări în acest segment în România acum. ”, a spus de Paoli. Declarația este în aceiași notă cu semnalul de alarmă dat recent de Asociația Companiilor de Utilități din Energie.  Ei au spus că investitorii nu vor mai putea face investiții în rețele și au a avertizat că România pierde 4.500 de joburi și e 13,7 miliarde de le.

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a decis în septembrie că valoarea ratei (reglementate) a rentabilității recunoscută de către statul român companiilor de distribuție ce au achiziționat active prin contracte de privatizare va fi de la 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, în următoarea perioadă de reglementare: 2019-2023.

Rata rentabilității  reprezintă un parametru avut în vedere la recunoașterea de către ANRE a veniturilor operatorilor de distribuție, iar anul procentul fost 7,7%.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile. Companiile E-Distribuție vastă rețea terestră și subterană de cablul de circa 130.000 de km prin cele trei companii (foste de stat) achiziționate începând cu anul 2005: Muntenia Sud, Banat și Dobrogea.

Articolul precedentSondaj: 74% dintre români consideră că România merge într-o direcție greșită din cauza economiei
Articolul următorTransgaz obligată să pună în stand-by construirea unei conducte pentru gazele din Marea Neagră

Comments are closed.