Tonul face muzica ? BCE, dobândă de politică monetară Zero, BNR, 2,50% pe an

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină nemodificată dobânda de politică monetară şi a reafirmat că va continua să facă achiziţii de active la ritmul actual de 30 de miliarde de euro pe lună până în septembrie, transmite  Reuters.

Începând din octombrie, BCE va reduce ritmul achiziţiei de active la 15 miliarde de euro urmând să oprească acest proces la sfârşitul anului.

BCE precizează într-un comunicat că la şedinţa care a avut loc joi Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivel zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

La ședința Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetră din mai s-a hotărât creșterea dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, de la 2,25% în februarie, creșterea dobânzii la facilitatea de creditare la 3,50% pe an, de la 3,25 în februarie și majorarea dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50% pe an, de la 1,25% pe an în februarie.

La ședința din iunie, CA al BNR a decis păstrarea nivelului de dobândă din luna mai, pentru toate cele trei rate.

Oficialii BCE au precizat că se aşteaptă ca nivelul record scăzut al ratelor dobânzilor să se menţină „cel puţin până în vara anului viitor”.

În condiţiile în care rata şomajului în zona euro este în scădere şi inflaţia în creştere, luna trecută Consiliul guvernatorilor a decis că va continua să facă achiziţii de active la ritmul actual de 30 de miliarde de euro pe lună până la finele lunii septembrie 2018, apoi, în funcţie de datele viitoare care vor confirma prognoza de inflaţie pe termen mediu, ritmul lunar al achiziţiilor de active va fi redus la 15 miliarde euro până la finele lunii decembrie 2018 şi ulterior vor înceta.

Articolul precedentRomânia pierde 175 mil. euro dacă SUA și UE nu cad la pace
Articolul următorPicajul acțiunilor Facebook, ca valoare, este cel mai mare din istoria piețelor de capital

Comments are closed.