România pierde 175 mil. euro dacă SUA și UE nu cad la pace

Din exporturile de oțel și aluminiu, România ar putea pierde circa 175 milioane de euro de pe urma unui război comercial cintre SUA și UE.

Președintele american Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ajuns într-un final la masa tratativelor. Intenția SUA de a impune taxe suplimentare pe importurile din Europa ar putea duce la un război comercial.

Vestea potrivit căreia cele două mari puteri ar putea cădea la o înțelegere a fost primită pozitiv de autoritățile de la București.

„România este una dintre cele 10 țări membre UE care ar putea fi afectate în mod direct. Sumele nu sunt mari, dar sunt importante”, a declarat joi ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Ştefan Oprea.

El a spus că a vorbit cu oficialii de la Bruxelles, unde a prezentat așteptările mediului de afaceri din România, după care a purtat discuții și cu șefii companiilor din țară.

„Am avut o discuţie cu industria, am făcut cunoscute rezultatele şi am convenit paşii de urmat, astfel încât reprezentanții ministerului la Bruxelles să poată să fie activi si să aibă în vedere ca atunci când negociază punctual în grupele de lucru, pe anumite teme specifice, să prezinte şi necesităţile, dorinţele mediului de afaceri de la noi”, a menționat Oprea.

Impunerea de taxe vamale suplimentare de 25% la importul de oţel şi de 10% la importul de aluminiu ar fi afectat interesele României. Impactul negativ s-ar fi resimțit asupra a mii de locuri de muncă, a spus recent parlamentarul european Iuliu Winkler (PPE-UDMR), citat de Agerpres.

Anul trecut exporturile de produse metalurgice ale României către SUA s-au ridicat la circa 120.000 de tone, în principal ţevi fără sudură, cu o valoare de 160 milioane de euro, adică 3,2% din total exporturi produse siderurgice.

În cazul aliajelor speciale din aluminiu, România a exportat anul trecut aproximativ 4.000 de tone, în valoare de circa 15 milioane de euro, ceea ce reprezintă 7% din volumul exporturilor de aluminiu ale ţării noastre, a menționat Winkler.

Articolul precedentCursuri gratuite pentru manageri prin programul UNCTAD/EMPRETEC
Articolul următorTonul face muzica ? BCE, dobândă de politică monetară Zero, BNR, 2,50% pe an

Comments are closed.