Românii nu s-au înghesuit să fructifice oferta de titluri de stat pentru populație. În ciuda modului triumfaliste de a prezenta situația la finalul primei emisiuni vândute prin unitățile Trezoreriei Statului și ale Poștei mai rămân de vândut titluri valorând 3,2 miliarde de vândut până la sfârșitul anului. Lucru imposibil altfel decât majorând dobânda cu mult peste 5%, nivelul primei emisiuni.

Investitori individuali și-au plasat peste 786 de milioane de lei în emisiunea de titluri de stat pentru populație lansată în luna iunie de Ministerul Finanțelor Publice (MF). În perioada 15 iunie – 6 iulie 2018 titlurile au putut fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile”, informează site-ul Ministerului de resort.

Titlurile de stat din cadrul Programului Tezaur – ediția ”Centenar” – cu o dobândă anuală de 5%, au putut fi achiziționate prin aproximativ 220 unități operative ale Trezoreriei Statului, precum și prin rețeaua de 5500 oficii poștale ale Companiei Naționale Posta Română. Situația subscrierii a fost următoarea: prin trezorerii: 644.269.745 lei (14.756 investitori), prin Posta Română: 141.955.889 lei (4.946 investitori).

Astfel, volumul total de subscriere atins, la data de 6 iulie, este de 786.225.634 lei, adică aproape 170 de milioane de euro, conform cursului de referință afișat de BNR.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor Publice în calitate de emitent ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, conform precizării din prospectul de emisiune.

”Având în vedere interesul crescut al populației față de această metodă de economisire, emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și pe viitor, posibil și cu alte maturități, până la epuizarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde lei”, precizează comunicatul Ministerul de Finanțe.

Prezentând în binecunoscutul stil triumfalist performanța de a vinde 20% din valoarea emisiunii ascunde o realitate Mai sunt patru luni în care ”până la consumarea plafonului indicativ anual aprobat, respectiv 4 miliarde de lei pentru anul 2018”, indicat de Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor la un briefing de presă. Adică în perioada următoarea ar mai trebui organizate cel puțin patru transe de ofertă. Ținând cont de faptul că acest lucru nu ar mai fi posibil decât după revenirea din vacanță a românilor Ministerul Finanțelor va mai avea la dispoziție trei luni pentru patru reluări a vânzării titlurilor de stat din seria Centenar.

Nici dacă Teodorovici  va cumpăra el însuși titluri de stat asa cum mai întâi cumpărăturile, și apoi investiția „în funcție de bugetul rămas” anul acesta plafonul alocat populației nu va fi consumat. Adică scopul de a diversifica portofoliul de forme de împrumut nu va fi atins.

Ce trebuie știut despre ridicarea dobânzii

În cazul în care data scadenței sau o dată de plată a dobânzii nu este o zi lucrătoare, atunci respectiva plată se realizează în ziua lucrătoare imediat următoare datei scadenței sau a datei de plată a dobânzii, după caz, iar investitorul nu are dreptul la o dobândă suplimentară și/sau o dobândă penalizatoare sau la o altă plată pentru perioada dintre data inițială a scadenței pentru respectiva plată și data plății efective.

În cazul decesului investitorului, pentru transferul titlurilor de stat și a sumelor de bani aferente acestora, moștenitorii se adresează unității teritoriale a Trezoreriei Statului de care a aparținut investitorul sau către subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A. cu documente doveditoare privind decesul, în vederea obținerii unui document care să conțină deținerile persoanei decedate, în vederea efectuării transferului titlurilor în contul moștenitorilor în baza documentelor legale ce atestă succesiunea asupra acestora.

Plata dobânzii numărul Perioada de dobândă Data de plată a dobânzii
1 9 iulie 2018-8 iulie 2019 9 iulie 2019
2 9 iulie 2019-8 iulie 2020 9 iulie 2020
3 9 iulie 2020-8 iulie 2021 9 iulie 2021
4 9 iulie 2021-8 iulie 2022 11 iulie 2022
5 9 iulie 2022-8 iulie 2023 10 iulie 2023
Plata valorii nominale Data de plată a valorii nominale
10 iulie 2023
Articolul precedentPrimarii nu vor mai semna ca…primarul, prin noul Cod administrativ
Articolul următorNASA va lansa o sondă care „va atinge Soarele”

Comments are closed.