Teodorovici insistă să prezinte nerealizările ca performanțe

Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetară din acest an, a anunțat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.

Faţă de prevederile iniţiale sunt 9,5 miliarde de lei în plus la venituri şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli, a declarat Teodorovici vineri, a doua zi după ce spusese că rectificarea este pozitivă.

„Rectificările bugetare se fac pentru a pune în acord realităţile economice cu finanţele publice. Am plecat de la un buget iniţial construit pe anumite ipoteze macroeconomice şi ne respectăm angajamentele asumate”, a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

„Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectăm în totalitate. Implementăm măsurile din programul de guvernare, măsurile de stimulare a economiei şi măsurile sociale, obiectiv atins. Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, ţintă respectată, nu creştem ponderea datoriei guvernamentale în PIB, la fel ţintă respectată, consolidăm rezerva finanţelor din trezorerie, asiguram cheltuieli de înzestrare militară conform planului angajat. Asigurăm finanţarea necesară pentru pregătirea în bune condiţii a sărbătoririi Centenarului şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse”, a arătat ministrul Finanțelor.

El a menţionat că la această rectificare sunt 9,5 miliarde lei în plus la venituri faţă de bugetul iniţial şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli faţă de prevederile iniţiale.

„Cheltuielile de investiţii vor fi mari cu 40% faţă de realizările din 2017. De asemenea, România va menţine ponderea datoriei guvernamentale în PIB la 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană. Şi desigur acel fond din trezorerie consolidat la 31 miliarde lei, care asigură peste 5 luni de zile de finanţare brută”, adăugat Teodorovici.

Acesta a declarat joi, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă și nu negativă. Mai mult, ANAF a depășit planul pe 2018, iar de la anul lucrurile vor merge mult mai bine.

„Este o rectificare, a doua din acest an, este pozitivă, ne încadrăm în deficitul de 2.97%. Nu se taie! Sunt sume din zona fondurilor europene. Banii nu s-au cheltuit”, a declarat Eugen Teodorovici, conform Realitatea.net.

„Sunt sume realocate, nu tăiate. Este o rectificare pozitivă, nu negativă. Cheltuieli până la final de an care trebuie făcută”, a precizat ministrul.

Articolul precedentFonduri europene de 265 mil. lei pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră
Articolul următorRandament de 19% la BVB, incluzând dividendele, și o creștere cu peste 20% a valorii de tranzacționare

Comments are closed.