Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că „era ideal” ca Ordonanța 114 din decembrie să fie discutată cu mediul de afaceri, dar exista un risc. Celebra OUG cu taxa pe lăcomie a fost dur criticată pentru modalitatea abruptă în care au fost introduse noile taxe. O „bombă dată înainte de Crăciun”, spune șeful BNR.

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat, sâmbătă dimineaţa, într-o emisiune, motivele pentru care Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018, cea cu numeroase modificări, nu a fost discutată cu mediul de afaceri.

Această ordonanţă, 114, ar fi fost ideal să fie discută în prealabil cu mediul de afaceri şi cu toţi actorii implicaţi, numai că era un risc foarte mare să nu treacă. Nu pe motive de cele logice, ci din foarte multe şi mari interese din zona marilor companii. Acesta a fost singurul motiv”, a menţionat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, sâmbătă dimineaţa, într-o emisiune TV, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recent că Guvernul nu trebuia să adopte pe finalul anului o „bombă greu de înțeles” fără discuții cu băncile și cu banca centrală.

OUG nr. 114/2018 a fost adopată de Executiv la data de 21 decembrie, dar a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116 de sâmbătă 29 decembrie 2018. Actul normativ cu aproape 100 de articole introduce taxa pe activele financiare ale băncilor, plafonarea preţului gazelor naturale şi a energiei electrice la producători la 68 lei/MWh, noi taxe pentru jocuri de noroc online, majorări de taxe pentru firmele din telecom, precum şi noi reguli privind Pilonul II de pensii.

Articolul precedentGermania dă lecții Guvernului Dăncilă: Așa se cheltuiesc banii!
Articolul următorBăncile au adus în România 4 miliarde de euro în timpul crizei, la solicitarea BNR. Nu au fugit cu banii