Băncile au fost acuzate că au scos din țară profituri de miliarde, însă adevărul este puțin diferit. Potrivit oficialilor BNR, băncile au adus un capital semnificativ în România atunci când BNR le-a cerut: 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de la băncile-mamă.

 

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, sâmbătă, într-o emisiune TV, că băncile au adus în România 4 miliarde de euro, în timpul crizei, şi nu au avut nevoie de bani din partea statului român.

„Băncile din România au avut multe situaţii, în timpul crizei, în care au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei, bine, în timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut”, a spus oficialul BNR.

Foarte multe ţări, şi în America, şi în Marea Britanie, şi în foarte multe ţări dezvoltate, când au fost în pericol să vadă că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, spune Vasilescu, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani în buget şi cu banii aceştia din buget au salvat băncile.

„De ce au făcut asta? Pentru că există un fapt de la sine înţeles: dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil, întreaga economie o ia la vale după bănci. În România, nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă. De câte ori băncile au fost în pericol, Banca Naţională a avut un singur mod de a lucra: a chemat acţionariatul băncii respective, de unde este el – de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam -, i-a chemat aici şi le-a spus: Iată, nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceţi capital. Şi fără nicio excepţie, au adus capital: 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele, şi autorităţile, şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară, să sprijine băncile de aici”, a afirmat Adrian Vasilescu, sâmbătă, potrivit Mediafax.

Articolul precedentTeodorovici, declarație șocantă despre „taxa pe lăcomie”
Articolul următorOrdonanța din decembrie cu noile taxe, modificată printr-o nouă OUG!