Teodorovici a găsit soluția să dea bani primăriilor, fără rectificare bugetară

Guvernul va adopta o ordonanță de urgență prin care, autoritățile locale ar urma să recupereze din banii pierduți pe mărirea salariilor.

Impozitul pe venit ar putea trece integral la nivelul comunităţilor locale, iar decizia va fi luată printr-un act normativ înainte de a se finaliza bugetul pe anul 2019, a afirmat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Camera Deputaţilor.

„Este o măsură pe care noi o avem în Programul de Guvernare ca 100% din impozitul pe venit să treacă la nivelul comunităţilor locale. Aceasta este o decizie care se va lua printr-un act normativ. Va fi o ordonanţă de urgenţă, pentru că va trebui să fie luată decizia înainte de a se finaliza bugetul pe anul 2019”, a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat că va avea loc o discuţie pe formula de repartizare a sumelor între consilii judeţene şi celelalte comunităţi locale.

De asemenea, acesta a precizat că ordonanţa urmează a fi dată în luna octombrie sau începutul lunii noiembrie cel târziu.

Impozitul pe venit a fost diminuat, cu începere de la 1 ianuarie 2018, de la 16% la 10%.

În urma aplicării noului mod de calcul al repartizării contribuțiilor către bugetul statului (toate contribuțiile fiind plătite de către angajat), autoritățile locale au rămas fără bani, după ce a au majorat după bunul plac salariile angajaților.

De când a fost modificat Codul Fiscal, cu mutarea contribuțiilor la angajat, primăriile au pierdut miliarde de lei, bani care în acest moment se alocă prin Legea bugetului de stat și rectificările ulterioare. Cum acestea se fac de regulă la interval mari de timp, autoritățile locale au fost obligate să decaleze investițiile programate sau să amâne plăți către diferiții furnizori de produse și servicii, fiind acționate în instanțe de către aceștia.

Articolul precedentȘi aici ne-au întrecut bulgarii: au active financiare nete mai mari
Articolul următorSe scumpesc țigările. Cel mai târziu de la 1 ianuarie 2019

Comments are closed.