Se scumpesc țigările. Cel mai târziu de la 1 ianuarie 2019

Conform angajamentelor luate de România, acciza pentru produsele de tutun trebuie să crească până la nivelul minim acceptat de către Comisia Europeană.

În noul Cod Fiscal, care urmează să fie dat în curând publicității de Ministerul Finanțelor, acciza la țigări va fi majorată. În prezent acciza este cu 2 puncte procentuală sub nivelul minim solicitate de Uniunea Europeană, respectiv 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.

Reprezentanții industriei tutunului, intervievați de Digi24, au refuzat să estimeze valoarea cu care va crește prețul, pentru că încă nu știu care va majorarea accizei.

În mai 2017 fostul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa afirma că acciza totală la țigarete urmează să crească an de an cu câte 2% până în 2022, începând din acest an. La 1 aprilie 2018 acciza totală a crescut de la 439,94 lei / 1000 ţigarete la 448,74 lei/ 1000 ţigarete.

Pentru Guvern tentațiile de majorare a accizei sunt mari, în condițiile în care deficitul bugetar trebuie să rămână sub pragul de 3% din PIB iar veniturile colectate în ultimele luni sunt sub volumul programat

Articolul precedentTeodorovici a găsit soluția să dea bani primăriilor, fără rectificare bugetară
Articolul următorBNR confirmă anticipațiile analiștilor. Menține dobânda cheie la 2,50% pe an

Comments are closed.