Tensiunile din piețele internaționale continuă: scăderi și volatilitate împinsă la extrem

Marți, piețele de capital internaționale au înregistrat încă o sesiune plină de volatilitate și tensiuni, cauzate de un climat aproape generalizat de neîncredere prezent printre participanții la piață.

Astfel, indicii vest-europeni au închis sesiunea de tranzacționare în zona minimelor anului 2016, cu DAX30 din Germania în scădere cu 2,17% la 11.274 de puncte, CAC40 de la Paris pe minus cu 1,7% la 4.967 de puncte și cu peste 1,2% scădere pentru indicele FTSE100 de la Londra.

Nici Wall-Street-ul nu a avut un debut al sesiunii foarte diferit, cu indicele Dow Jones plonjând cu peste 500 de puncte, însă, cu toate acestea, principalii indici nord-americani au recuperat masiv pe final de sesiune, închizând, în medie, cu 0,5% pe minus.

Am stat de vorbă cu Claudiu Cazacu, chief strategist în cadrul casei de brokeraj XRB România despre sesiunea curentă și analistul a relevat faptul că „presiunea descendentă din piețele de capital americane a adus indicele Nasdaq în apropierea minimelor atinse după 10 Octombrie, în timp ce indicele S&P500 chiar le-a depășit în prima parte a sesiunii de astăzi”.

Graficul indicelui S&P500 la jumătatea sesiunii de tranzacționare din 23.10.2018, sursa: tradingeconomics.com

Din ce cauză scad piețele?

Despre motivațiile scăderilor din piețe, analistul a declarat că: „Investitorii sunt îngrijorați de evoluția relațiilor comerciale cu China, de posibile sancțiuni pentru Arabia Saudita dar și de rezultatele sau estimările sub așteptări ale unor companii cu prezență globală precum Caterpillar sau 3M, companii care și-au făcut publice rezultatele chiar astăzi”.

Prețurile acțiunilor ambelor companii menționate au scăzut drastic în sesiunea curentă: Caterpillar cu 7,56% la 118,98 dolari, iar 3M cu 4,38% la 192,55 dolari.

„În plus vestea respingerii bugetului italian de catre Comisia Europeană a accentuat scăderile din piețele internaționale. Volatilitatea în creștere, indicele VIX depășind pragul de 20 de puncte, dar și un avans al aurului consemnat în perioada recentă la peste 1235 dolari pe uncie atestă un nivel al stresului în creștere”, completează Cazacu.

La ce să ne așteptăm în continuare?

„În opinia mea, condițiile din piață ar putea rămâne volatile iar investitorii ar putea avea, astfel, suficiente motive să rămână prudenți pe termen scurt. Este important însă să vedem cum vor fi primite raportările unor companii majore din sectorul de tehnologie, între care Amazon și Alphabet (compania-mamă a Google), în următoarele 2 zile, este de părere analistul XTB Claudiu Cazacu.

Articolul precedentFacebook reproiectează complet aplicația Messenger
Articolul următorAutostrada care să lege Moldova de Vestul țării ar putea fi construită cu bani europeni

Comments are closed.