Singura autostradă peste Carpaţii Orientali care se califică pentru finanţarea din fonduri europene este Braşov – Bacău (A13), rezultă dintr-o analiză realizată la cererea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în cadrul acordului de asistenţă PASSA, încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), potrivit Economica.net.

În cadrul studiului au fost analizate patru trasee: Cluj – Bistriţa – Suceava, Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, Târgu Mureş – Sighişoara – Bacău şi Braşov – Bacău.

„Din analiza cost – beneficiu se poate constata că singurul proiect uşor peste limita de rentabilitate este Autostrada Braşov – Bacău„, potrivit sursei citate, care adaugă că restul variantelor, inclusiv Târgu Mureş – Iaşi, nu se califică pentru fondurile europene.

Pe de altă parte, comisarul european Corina Creţu a declarat în repetate rânduri că România poate beneficia de finanţare europeană pentru Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni.

De asemenea, Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor a aprobat marţi proiectul pentru realizarea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, fondurile europene nerambursabile fiind menţionate ca posibilă sursă de finanţare.

Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii autostrada Iaşi – Târgu Mureş („Autostrada Unirii”) a fost iniţiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. Proiectul a fost adoptat anterior de Senat.

Potrivit proiectului, se aprobă executarea obiectivului de investiţii autostrada Iaşi – Târgu Mureş, denumită în continuare „Autostrada Unirii”. Ea începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Conform celor adoptate de comisie, obiectivul de investiţii „Autostrada Unirii” se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile, fie prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

MT va demara în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii toate procedurile de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului de investiţii. MT va fi ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectivului de investiţii „Autostrada Unirii”.

Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Articolul precedentTensiunile din piețele internaționale continuă: scăderi și volatilitate împinsă la extrem
Articolul următorROBOR la 3 luni explodează: 3,35%. BNR nu intervine

Comments are closed.