Tendința de scădere se păstrează. Italia înroșește piețele

Încă o zi de tranzacționare tensionată, încă o zi de scăderi și de acumulare de presiuni în piețele de capital europene, dar și în privința monedei unice europene. Principalul vinovat: Italia.

Dacă acum o săptămână discutam despre proiectul programului de guvernare al coaliției italiene formată din Liga Nordului și Mișcarea de 5 Stele, cu un pronunțat caracter populist și eurosceptic, în prezent, situația politica din peninsulă este cu mult mai complicată.

Refuzul președintelui Sergio Mattarella de a-l nominaliza pentru funcția de ministru al economiei pe euroscepticul Paolo Savona a amplificat și mai mult criza politică, ajungându-se chiar și până la amenințări cu punerea sub acuzare a acestuia. „Acțiunile președintelui au condus la o criză instituțională”, a completat reprezentantul Mișcării de 5 Stele, Luigi Di Maio.

Faptul că a început deja să se întrevadă organizarea de alegeri anticipate în Italia, cu un rezultat încă incert, a pus pe jar participanții la piață, aceștia continuând să penalizeze drastic situația actuală. Astfel, indicele milanez MIBTEL a scăzut, în sesiunea curentă, sub pragul de 22.000 de puncte, adică un minus de 2,08%, în timp ce, prin inducție, și restul indicilor vest-europeni au închis pe minus cu 0,58% (DAX30 din Germania) si, respectiv, 0,61% (CAC40 din Franța).

grafic zilnic Euro vs. dolar, sursa: MetaTrader5

Nici Euro nu a avut parte de o sesiune pozitivă, tranzacționându-se în raport cu dolarul la 1,1628, în scădere cu 0,20%, la minimele ultimelor 6 luni, pe aceleași considerente legate de riscurile ce vin din Italia, mai cu seamă în urma unor zvonuri cum că Italia va urma calea Marii Britanii în privința divorțului de Europa. Cu alte cuvinte, noul scrutin electoral să devină un referendum de despărțire.

O săptămână agitată la orizont

În afară de evenimentele politice (cele menționate mai sus dar și cele ce privesc summit-ul SUA-Coreea de Nord de la Singapore), această săptămână va fi destul de plină si pe parte de evenimente macroeconomice din Statele Unite, cu un punct culminant în sesiunea de vineri, 1 iunie:

Data

Indicator

Precedent

Estimat

30 mai PIB, T1, a doua estimare

2,9%

2,3%

1 iunie Rata șomajului (mai)

3,9%

3,9%

1 iunie Dinamica locurilor de muncă (mai)

164.000

185.000

1 iunie

Câștigurile medii salariale (mai)

2,6%

2,7%

sursa: tradingeconomics.com

Vacanță prelungită pentru bursa românească

Daca săptămâna trecută piața românească de capital a dat semnale clare de presiuni cauzate de incertitudinile legate de Pilonul II de pensii și a fost caracterizată de o scădere drastică a volumelor de tranzacționare, nu se întrevăd aspecte pozitive nici pentru săptămâna ce tocmai a debutat. Practic, discutăm despre doar 3 sesiuni în care Bursa de Valori va fi deschisă (marți, miercuri și joi), în rest fiind zile libere cu ocazia Rusaliilor si a Zilei copilului, adică este foarte probabil să consemnăm, în continuare, un apetit mai redus din partea participanților la piață, prin urmare și volume reduse de tranzacționare.

Dinamica săptămânala a principalilor indici de la BVB:

Indice

Valoare de debut Valoare de final Variație netă

Variație procentuală

BET

8409 8263 -146 -1,74%
BET-XT

775,80

760,61 -15,19

-1,96%

BET-NG

705,35 685,34 -20,01

-2,84%

sursa: bvb.ro

 

 

 

Articolul precedentAirbus și-ar putea lua zborul din România
Articolul următorCum reușește Guvernul să înnoade elicele afacerii Airbus din România

Comments are closed.