Temele piețelor locale: ieșirile de capital și îngrijorările legate de Pilonul II

Dobânzile în creștere din piața monetară locală au determinat o parte dintre investitori să prefere să-și retragă capitalurile din fondurile de investiții deschise. Pe de altă parte, piața locală de capital va fi, în continuare, sub presiunea incertitudinilor legate de Pilonul II de pensii.

„Decizia a fost a investitorilor. Cei care au avut probabil așteptări sau care poate nu au înțeles foarte bine nici produsul în sine au fost nemulțumiți de evoluția randamentului în ultima perioadă, care este în corelație inversă cu rata dobânzilor”, a declarat Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri, cu ocazia unei conferințe organizată de Bursa de Valori București.

„Când cresc dobânzile, preturile obligațiunilor scad și atunci randamentele fondurilor, prin marcare la piață, devin poate insuficient de motivante pentru investitorii acestor fonduri. O parte dintre ei nu au mai avut răbdarea de rămâne investiți și de a aștepta o schimbare de trend sau o materializare a unor câștiguri pentru acele plasamente în obligațiuni care sunt ținute până la scadență pentru că nu neapărat un plasament va avea randamentul pe care ni-l indică prețul de piață”, a completat Pricop.

Cu alte cuvinte, investitorii răbdători își vor păstra randamentul estimat în momentul achiziției obligațiunilor doar dacă nu vor renunța pe parcurs la investiție.

Potrivit lui Pricop, ieșirile din fondurile închise de investiții au fost în valoare de 1,8 miliarde de lei în prima jumătate a anului.

În ceea ce privește situația din piața locală de capital, incertitudinile ce țin de Pilonul II de pensii își fac simțită prezența. „Îngrijorarea unei mari părți a investitorilor ține de subiectul legat de Pilonul II de pensii. De fapt, evoluția pe semestrul II se va învârti în jurul acestui subiect. La fel, ar trebui să ne uităm foarte mult și pe evoluția piețelor de frontieră din care România face parte. Mai mult ca sigur evoluția Bursei de la București va urma evoluțile burselor de frontieră”, a declarat Alexandru Ilisie, director de investiții OTP Asset Management.

De la începutul anului si până în prezent, indicele reprezentativ al Bursei de la București a înregistrat o creștere de 237 de puncte la 7.990, adică un plus de 3,06%.

În același interval, indicele BET-TR (Bet-Total Return), care ține cont și de dividendele acordate de emitenți, a crescut cu 11,64% de unde rezultă că, de fapt, randamentele obținute au venit preponderent din dividende și nu din creșterile din piață.

Articolul precedentO subsidiară Boeing va ajuta la întreținerea flotei de F 16 a României
Articolul următorSistemul Android ar putea să nu mai fie gratuit, avertizează șeful Google

Comments are closed.