Taxa de poluare în noua formulă, definitivată până la finele anului

Noua formulă de aolicare a taxei auto de poluare va fi definitivată până la sfârșitul anului, cu o posibilă perioadă de tranziție până la 31 martie 2019, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

„Undeva până la sfârșitul anului găsim forma finală, ca la începutul anului viitor să știm exact ceea ce avem de făcut, cum gândim proiectele de mediu. Poate de la 1 ianuarie, poate cu o perioadă de tranziție până la 31 martie, așa cum ne-am obișnuit, ca lumea să poată să se acomodeze”, a spus ministrul, la un post de televiziune.

Noua taxă de poluare va lua în calcul nu numai norma de poluare și capacitatea cilindrică, ci și toate componentele, urmând să aibă la bază studii și măsurători făcute de Agenția Națională de Protecția Mediului, de Institutul Național de Sănătate Publică, dar fiind concepută și cu ajutorul specialiștilor din industria autovehiculelor și de la Registrul Auto Român, a precizat Gavrilescu..

„Nu vom vorbi de nicio taxă de mediu. Ce vreau să spun în schimb este că nu vreau să se repete greșeala, vreau ca formula de calcul la care lucrează grupul de lucru formată din reprezentanții Ministerului Mediului, reprezentanții Fondului de Mediu, ai Ministerului Transorturilor, ai Ministerului de Finanțe, să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât, într-adevăr, cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la sfârșitul acestui an, grupul de lucru să-și încheie activitatea și să prezinte exact formula pe care trebuie să o impunem pentru perioada următoare. În paralel, până atunci, avem grijă să facem prevenție prin lansarea unor proiecte de prevenire a poluării”, a subliniat ministrul mediului.

Taxa auto pentru autovehicule a fost introdusă în ianuarie 2007, fiind calculată în funcție de vechimea mașinii, tipul de catalizator și capacitatea cilindrică a mașinii.

Taxa a fost modificată doi ani mai târziu de către Guvern, valoarea ei fiind scăzută, pentru ca din ianuarie 2012 să fie suspendată până la finalul anului, iar cei care plătiseră deja urmau să își recupereze banii.

În martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu, iar taxa s-a calculat doar pe baza emisiilor de CO2, scrise în cartea de identitate a mașinii. La începutul lui 2017, timbrul de mediu a fost eliminat împreună cu celelalte 101 de taxe nefiscale.

Articolul precedentPicajul din piețele criptomonedelor continuă: Ethereum, la cel mai mic preț din ultimul an
Articolul următorOferte neangajante depuse preliminar pentru preluarea Olthim

Comments are closed.