Majorarea pensiilor anul viitor ne va costa scump. Potrivit unor surse din PNL, fostul premier Florin Cîțu a atras atenția, în ședința liberalilor, că toate cheltuielile privind creșterea pensiilor vor ajunge la 9,5 % din PIB.

„Am făcut niște calcule. Cu cheltuielile pentru creșterea pensiilor plus pensia minimă ne ducem la 9,5% din PIB, adică atingem cifra alocată în PNRR. Costurile sunt deja mari, este nevoie de o reformă a sistemului de pensii. Iar la buget, când se face, pentru pensii, trebuie să ținem cont de legea plafoanelor, dar și de PNRR”, a spus Florin Cîțu, în ședința PNL, potrivit unor surse.

Pensiile primarilor ar putea fi amânate pentru șase luni sau un an, potrivit unor surse. O decizie în acest sens va fi luată în coaliția de guvernare. Impactul bugetar va fi uriaș, dacă pensiile ar intra în plată.

Potrivit negocierilor din PNRR, plățile cu astfel de indemnizații nu trebuie să depășească 9,4 % din PIB, iar introducerea pensiilor pentru primari ar face ca impactul bugetar să crească spre 600 de milioane lei anual, care nu poate fi suportat în acest moment.

În aceste condițiii, pensiile primarilor ar putea fi amânate pentru șase luni sau un an, potrivit unor surse. O decizie în acest sens va fi luată în coaliția de guvernare.

Articolul precedentCare sunt criteriile după care poți să alegi un scaun de pescuit potrivit?
Articolul următorAzomureș oprește temporar producția de îngrășăminte din cauza scumpiri energiei și cere SOLUȚII pentru securitatea alimentară în 2022