Cel mai important producător de îngrăşăminte din România, Azomureş, va opri temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze şi energie electrică. Închiderea activității va afecta întregul sector agricol. Compania cere Guvernului și Parlamentului soluții pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022.

Azomureș este primul mare producător de la noi afectat de scumpirile din energie.  Pe piață deja se găsesc din ce în care mai puține îngrășăminte, la prețuri tot mai mari, relatează Realitatea PLUS.

Azomureș Târgu Mureș a anunțat că se confruntă „cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică. Acest lucru determină începerea pregătirilor pentru oprirea temporară a activităților de producție”.

„Este un moment important pentru toate industriile din România care folosesc ca materie primă gazul metan. Facem toate eforturile pentru a readuce situația la normal, în ciuda faptului că suntem și victimele unui context internațional nefavorabil. Solicităm Guvernului și Parlamentului României să acționeze în concordanță cu legislația europeană pentru a atenua problema gazelor și a prețurilor
ridicate la energie în timp util, astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”, a transmis compania.

Actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume, iar ţări precum Rusia, China, Turcia sau Egipt au restricţionat exporturile.

Toate acestea se vor resimți, cu siguranță, în curând, în prețurile produselor alimentare.

Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii. Este unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României, se arată în comunicatul oficial.

Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, declară că „nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitatea acestuia în piață. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, nu are efecte imediate asupra angajaților. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați. Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, potrivit anunțului făcut de companie.

Articolul precedentSURSE: Florin Cîțu cere reforma urgentă a pensiilor: Costurile ajung la 9,5 din PIB – Avertismentul șefului PNL
Articolul următorMinistrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, anunț alarmant după sistarea temporară a producției Azomureș: Culturile, afectate cu 30%