Noul pol al spațiilor moderne de depozitare va fi situat în Nordul Capitalei. Anul acesta stocul de spații logistice și industriale va depăși 4 milioane mp.

Peste 180.000 mp de spații logistice urmează să fie livrați anul viitor, în contextul în care Vestul Capitalei a devenit supra aglomerat iar posibilitățile de extindere sunt limitate vecinătatea cu zonele rezidențiale.

Stocul de spații moderne de depozitare poate depăși pragul de 4 milioane mp până la sfârșitul lui 2018, România continuând să se afle în urma celorlalte țări din regiune, fapt ce sugerează că încă ar mai fi loc de creștere, se arată într-o analiză a companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

Zonele din nordul Bucureștiului, precum Ștefăneștii de Jos și Chitila, au potențial de a forma un nou pol logistic, consideră experții.

„Nordul Capitalei se diferențiază de zona de vest prin forță de muncă atrăgătoare din punct de vedere costuri și disponibilitate. În plus, punctele de livrare a mărfurilor se află mai aproape de nord decât de vest. Este firesc, deci, apetitul dezvoltatorilor pentru a construi în aceste zone și așteptăm ca anul viitor să fie livrați peste 180.000 mp de spații industriale și logistice”, a adăugat expertul Colliers International.

Pentru anul acesta este anticipată o creștere de cel puțin 40% a livrărilor de spații industriale moderne, depășind precedentul volum record de livrări atins în 2017, de aproximativ 0,5 milioane mp. În primul semestru din 2018 au fost livrați 330.000 mp de spații de depozitare moderne (excluzând spațiile dezvoltate direct de către potențiali chiriași). Livrările din București au fost înregistrate cu precădere în zonele de vest și nord, însumând peste 110.000 mp, Timișoara a adăugat 38.000 mp, iar Pitești și Ploiești, câte 20.000 mp fiecare.

În ultimul an, Colliers International a consiliat cea mai mare tranzacție din piața de industrial, încheiată de retailer-ul polonez de articole vestimentare LPP care a închiriat o suprafață de 22.100 mp, într-un proiect dezvoltat de compania belgiană WDP în localitatea Ștefăneștii de Jos, din județul Ilfov. Aici, dezvoltatorul belgian WDP a cumpărat un teren de 44 de hectare, într-o tranzacție intermediată, de asemenea, de Colliers International.

Centrul de distribuţie al LPP din Ștefăneștii de Jos va putea să asigure serviciul vânzărilor pe Internet al tuturor brandurilor sale în Europa Centrală şi de Est, compania fiind prezentă pe 20 de pieţe externe, printre care Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia.

Centrul de distribuţie de 22.100 mp dezvoltat de WDP, urmează să fie finalizat în a doua jumătate a anului viitor, moment în care portofoliul imobiliar din România al dezvoltatorului va depăși pragul de 500 de milioane de euro.

 

Articolul precedentFMI declanșează alarma: Deficitul public va urca la 3,6% din PIB. Bugetul pe 2019 în pericol
Articolul următorSemnal Engie: „Prețul a crescut, Dumnezeu ştie dacă vom avea suficient gaz la iarnă”

Comments are closed.