Semnal Engie: „Prețul a crescut, Dumnezeu ştie dacă vom avea suficient gaz la iarnă”

Cei doi producători români de gaze, Petrom şi Romgaz, au limitat cantitatea de gaze livrată pe piaţă, astfel că preţul a crescut.

Din acest motiv, furnizorii trebuie să importe mai mult gaz din Rusia, care este şi mai scump, a declarat, marţi, directorul general al Engie România, Eric Stab.

El a explicat că toate acestea se vor reflecta în facturile plătite de consumatorii finali, care vor trebuie majorate de Autoritatea de Reglementare (ANRE).

„Preţul gazelor pe piaţă este în creştere din mai multe cauze. În primul rând, aceasta se întâmplă ca urmare a faptului că gazele de import sunt mai scumpe, dar şi din cauză că nu există suficient gaz pe piaţă scos la vânzare de producătorii români, Petrom şi Romgaz. Ei spun că pur şi simplu nu mai au gaz”, a spus Stab, citat de Agerpres.

Oficialul Engie a arătat că la acestea se adaugă şi obligaţia tuturor furnizorilor de a stoca gaze pentru iarnă.

„Sperăm să existe mai mult gaz pe piaţă în primul trimestru al anului viitor, pentru că, altfel, vom fi nevoiţi să importăm şi mai mult, iar preţul de import este în creştere, fiind legat de cotaţiile petroliere”, a susţinut el.

Stab a explicat că acest lucru este cauzat şi de preţurile mari de pe piaţa energiei electrice, care au determinat Petrom şi Romgaz să direcţioneze mai mult gaz din producţia proprie către centralele pe care le deţin la Brazi, respectiv Iernut.

Şeful Engie a refuzat să spună care este preţul gazelor de import cu livrare la iarnă, însă a precizat că a prezentat Autorităţii de Reglementare în Energie documente din care reiese că va fi nevoie de majorarea preţului final.

Întrebat dacă România va avea suficient gaz în această iarnă, oficialul Engie a răspuns: „Nu ştiu, depinde de iarnă, doar Dumnezeu ştie”.

„Trebuie să fim pregătiţi. Trebuie ca Guvernul să aibă un plan de urgenţă, care să ne spună ce să facem şi cum să intervenim în caz de necesitate, plan care acum nu există”, a adăugat el.

Articolul precedentSuprafața depozitelor noi din România, peste 4 milioane mp. Vezi unde se dezvoltă noul pol al spațiilor logistice din Capitală
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Asistații social păcălesc legea! Apți de muncă, dar fără serviciu și cu bani

Comments are closed.