SUA „închid ochii” la importurile de țiței iranian a nouă state. Prețul scade cu aproape 2%

Prețul petrolului a scăzut, marți, cu aproape 2%, după ce Statele Unite au luat măsuri pentru a permite unora dintre cei mai mari clienți ai Iranului să-și continue importurile de petrol fără a încălca sancțiunile SUA împotriva Republicii Islamice.

Acordarea derogărilor de la sancțiuni a atenuat în continuare îngrijorarea prezentă că în piață își va face simțită prezența un deficit de aprovizionare cu țiței. Așteptările pentru o creștere economică mai slabă decât cea anticipată pe fondul unui conflict comercial global și al scăderilor monedelor țărilor emergente ridică, de asemenea, întrebări legate de cererea de petrol.

Contractele futures ale petrolului Brent au scăzut cu 1,75% la 71,89 de dolari pe baril, după ce, luni, au reușit să întrerupă o serie de cinci sesiuni consecutive de pierderi.

Graficul zilnic al cotației țițeiului WTI, sursa: tradingeconomics.com

În același timp, cotația WTI (West Texas Intermediate) a scăzut cu 1 dolar, sau 1,55%, până la 62,12 dolari pe baril. La minimul sesiunii, cotația WTI a atins nivelul de 61,31 dolari, scăzând cu mai mult de 20% față de nivelul maxim al ultimilor patru ani, de 76,90 dolari, atins luna trecută, conform CNBC.

Administrația Trump a reintrodus, luni, sancțiunile asupra industriei energetice, bancare și navale a Iranului, marcând sfârșitul unei perioade de grație de 180 de zile pe care Statele Unite au stabilit-o pentru cumpărătorii de petrol pentru a își putea astfel lichida importurile din Iran.

Cu toate acestea, Washingtonul a acordat derogări temporare pentru opt țări, inclusiv China și India, cei mai mari cumpărători de petrol din Iran. Celelalte țări care au permis continuarea importului de țiței iranian sunt, în prezent, Grecia, Italia, Coreea de Sud, Taiwanul și Turcia.

„Incluziunea Chinei și a Indiei, doi dintre cei mai importanți importatori de petrol iranian, este, fără îndoială, un factor de scădere pe termen scurt „, a declarat Tamar Essner, director de energie și utilități la Nasdaq Corporate Solutions.

În ceea ce privește oferta de petrol, aceasta este amplă, în ciuda sancțiunilor impuse Iranului dat fiind faptul că producția celor mai mari producători mondiali – Rusia, Statele Unite și Arabia Saudită – este în creștere.

Cele trei țări menționate au produs, combinat, în octombrie, pentru prima dată peste 33 de milioane de barili, ceea ce înseamnă că ele acoperă singure peste o treime din consumul zilnic de petrol brut, de aproape 100 de milioane de barili.

Articolul precedentCritptomoneda Bitcoin a devenit mai stabilă decât piața de acțiuni
Articolul următorAvertisment dur: Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni Italiei în lipsa unui acord asupra bugetului

Comments are closed.