Avertisment dur: Uniunea Europeană ar putea impune sancțiuni Italiei în lipsa unui acord asupra bugetului

Comisia Europeană ar putea impune sancțiuni asupra Italiei, ca o ultimă soluție, în cazul în care nu se va putea ajunge la un acord asupra bugetului propus de Roma pentru 2019, dar Bruxelles-ul dorește să evite această opțiune, a declarat comisarul european pentru economie.

Luna trecută, Comisia Europeană a respins proiectul italian de buget pentru 2019, declarând că a este un caz flagrant de încălcare a normelor fiscale ale Uniunii Europene și care va duce la creșterea în continuare a imensei datoriei publice a țării.

„Nu am fost niciodată în favoarea sancțiunilor. Sancțiunile conduc întotdeauna la un eșec „, a declarat Pierre Moscovici, citat de Reuters, reporterilor, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe ai UE.

Dar când a fost întrebat despre Italia, cea de-a treia economie a zonei euro, el a adăugat: „Eu îmi doresc un dialog, dar sancțiunile pot fi aplicate în cele din urmă dacă nu putem ajunge la un acord”.

Moscovici a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la modul de abordare, deoarece Italia mai are încă o săptămână pentru a-și schimba planurile bugetare, înainte de termenul limită din 13 noiembrie.

„Pe 13 noiembrie așteptăm un răspuns puternic și precis din partea guvernului italian”, a mai spus Moscovici.

Ministrul italian al finanțelor, Giovanni Tria, a reiterat, luni, că proiectul de buget nu se va modifica și că un deficit în creștere planificat pentru anul viitor nu va majora datoria publică, care depășește 130% din produsul intern brut.

Dacă nu va exista nicio modificare a bugetului, oficialii UE au declarat că vom vedea o reacție din partea Comisiei Europene, probabil la reuniunea sa din 21 noiembrie, prin emiterea unui raport critic privind datoria Italiei, primul pas în cadrul unei proceduri disciplinare împotriva țării respective.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, marți, că executivul UE are în vedere procedurile de sancționare împotriva Italiei pentru datoria sa ridicată, dacă nu va introduce modificări „substanțiale” în proiectul de buget.

În trecut, Comisia a așteptat întotdeauna date finale privind finanțele publice, disponibile în aprilie, înainte de a întreprinde acțiuni disciplinare asupra statelor din zona euro.

Însă, de data aceasta, oficialii au declarat că ar putea acționa bazându-se pe propriile previziuni economice, ce urmează să fie publicate pe 8 noiembrie, din care ar trebui să rezulte un scenariu mult mai puțin optimist față de creșterea ecomomică de 1,5% a PIB-ului, prevăzută pentru 2019 de către guvernul de la Roma. Estimările unei creșteri economice mai reduse ar putea conduce la o datorie publică și la un deficit în creștere.

Ca măsură de precauție, Bruxelles-ul ar putea cere Italiei, în cele din urmă, să transfere un depozit nepurtător de dobândă în valoare de 0,2% din PIB-ul său către fondul de salvare al blocului zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate.

De asemenea, Comisia Europeană ar putea stabili un termen limită, posibil în februarie sau martie, până la care Italia să ia măsuri pentru a-și reduce datoria publică, însă va fi necesară aprobarea acestei măsuri din partea guvernelor statelor din zona euro.

Depășirea acestui termen ar putea declanșa sancțiuni mai severe, inclusiv o amendă de până la 0,2% din PIB, suspendarea fondurilor UE în valoare de miliarde de euro și monitorizarea fiscală mai intensă de către Comisie și Banca Centrală Europeană, implicând trimiterea de misiuni în Italia similare cu cele din Grecia.

Dacă va continua să nu coopereze, Roma ar putea face față unor sancțiuni și mai stricte, în conformitate cu normele UE. Acestea ar putea include o amendă de până la 0,5% din PIB, monitorizarea preventivă a UE asupra planurilor Italiei de a emite obligațiuni noi și o reducere sau suspendare a împrumuturilor în valoare de mai multe miliarde de euro din partea Bănca Europene de Investiții.

Articolul precedentSUA „închid ochii” la importurile de țiței iranian a nouă state. Prețul scade cu aproape 2%
Articolul următorSalariul mediu net în septembrie: 2688 lei. Inflația a ”mâncat” aproape jumătate din creșterea față de anul trecut

Comments are closed.